Zien we Girmay straks in de Tour door kurk-incident? 'Natuurlijk hebben we aan de Tour gedacht'

Sportief directeur Aike Visbeek laat z'n gedachten over een Tourdebuut voor de jonge Eritreër de vrije loop.

biniam girmay

Het was een groot contrast. Direct na z'n historische ritzege in de Giro was de blijdschap bij Biniam Girmay en z'n feestende landgenoten groot. Maar een dag later kon hij niet meer starten vanwege de kurk van de fles prosecco die in z'n oog terechtkwam tijdens de podiumceremonie. Iedereen in mineur.

Maar misschien is er toch een silver lining, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen - of 'elk nadeel hep z'n voordeel', zoals Cruijff dat zo mooi zei.

Aike Visbeek, de sportief directeur en ploegleider van z'n ploeg Intermarché-Wanty-Gobert denkt nu namelijk na over een Tour-debuut voor zijn poulain, zo zegt hij tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

"Natuurlijk hebben we al aan de Tour gedacht, maar we hebben ook ambitieuze plannen voor het najaar. Het wereldkampioenschap in Wollongong (Australië, red.) is het grote doel. Hij heeft nu tien dagen Giro in de benen. Hij heeft een straf voorjaar gereden en normaal rijdt hij een straf najaar. We moeten de rust bewaren."

"Sturen we Girmay naar de Tour, dan betekent het dat hij een andere WK-aanloop kent. We moeten een wijze beslissing nemen, rekening houdend met zijn leeftijd. Hij is nog maar 22, dat is jong voor een grote ronde erbij. Een halve Tour? Dat is een tussenoplossing waarvoor Biniam ongetwijfeld niet warmloopt."