HomeGiro d'ItaliaGiro | Jonge Nederlander Gijs Leemreize moet meerdere erkennen in rappe ploegmaat...

Giro | Jonge Nederlander Gijs Leemreize moet meerdere erkennen in rappe ploegmaat Van der Poel

Weer heel veel Nederlanders in de aanval (en we komen er dan ook drie tegen in de top 10)! Hieronder lees je wat er allemaal gebeurde in de rit en zie je de top 10.

Op een emotionele dag in het Giropeloton – de renners passeerden voor het eerst sinds zijn noodlottige ongeval de plek waar Wouter Weylandt in 2011 stierf – trokken de Nederlanders andermaal massaal in de aanval.

In de omvangrijke groep die van het peloton de ruimte kreeg was rood-wit-blauw maar liefst met zes man vertegenwoordigd: namens Jumbo-Visma zaten Gijs Leemreize en Pascal Eenkhoorn mee, namens Alpecin-Fenix Oscar Riesebeek en… Mathieu van der Poel en ook Bauke Mollema en Wilco Kelderman waren van de partij.

Waar Van der Poel eerder reden tot klagen had over te weinig ploeggenoten in de finale, daar was het nu totaal anders, want ook zijn Italiaanse ploeggenoot Stefano Oldani zat van voren.

Heel erg van voren zelfs, want op 56 kilometer van de streep koos Lorenzo Rota van Intermarché-Wanty-Gobert het hazepad en hij kreeg Oldani met zich mee. Ook de jonge Nederlander Leemreize voegde zich hierbij.

De drie reden een mooie voorsprong bij elkaar, ook omdat het erachter veel hollen en stilstaan was. Op de laatste klim van de dag bleek dat die iets te zwaar was voor Mathieu van der Poel, maar Kelderman en Mollema zaten wel bij de vier naaste achtervolgers.

Maar dichter kwamen ze niet en dus gingen de twee Italianen en een Achterhoeker (net als Koen Bouwman overigens..) uitmaken wie de fles prosecco (voorzichtig) mocht ontkurken.

Op papier waren de twee Italianen in de sprint veel sneller, en dan met name Oldani. De 24-jarige Milanees sprintte bijvoorbeeld in Limburg Volta Classic nog naar een tweede plaats achter Arnaud De Lie.

Leemreize probeerde het nog met twee verrassingsaanvallen in de laatste kilometer, maar inderdaad: Oldani toonde zich de rapste en zorgde voor de tweede Giro-ritzege van Alpecin-Fenix. Het is de eerste professionele zege voor de Italiaan.

Morgen rijden de renners naar Cuneo. Een Italiaans stadje dat vaak het decor is van de start of finish van bergetappes, maar morgen is dat toch iets anders. De rit kent wel een vroege klim, waarin de net iets minder snelle sprinters hun rappe collega's kunnen proberen te lossen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.