HomeAchtergrondHet aangetrouwde neefje van Robert Gesink: dit is Giro-revelatie Gijs Leemreize

Het aangetrouwde neefje van Robert Gesink: dit is Giro-revelatie Gijs Leemreize

Deze Giro komt de jonge Gijs Leemreize bovendrijven bij Jumbo-Visma. Over een labaratoriumraket die een vingertopje mist. Een nadere kennismaking met de Achterhoeker!

In de eerste bergrit naar de Etna liet de pas 22-jarige Gijs Leemreize zich al zien namens Jumbo-Visma en gisteren liet hij zich in de twaalfde etappe naar Genua weer zien.

Doordat de klassementsmannen van Jumbo-Visma allemaal door het ijs zakten, mag Leemreize deze ronde voor eigen kans gaan en dat doet de in Ruurlo (Achterhoek) geboren youngster dus met verve.

Hij rijdt z'n eerste grote ronde en werd vorig jaar vanuit het Jumbo-Visma Development Team overgeheveld naar het World Team. Leemreize werd opgepikt uit de ploeg Sensa-Kanjers voor Kanjers Cycling Team, een opleidingsploeg in Oost-Nederland.

Dat gebeurde niet alleen op basis van resultaten, maar vooral ook op de bizarre tests die de ranke renner aflegde in 'het testlab' van Jumbo-Visma. Dat deed ene Robert Gesink hem voor…

En er is nog een band met Robert Gesink, want Leemreize is familie van 'm. Niet via een bloedlijn, maar Gesinks vrouw Daisy Leemreize is de tante van Gijs en daarme is Gesink dus z'n oom – of zoals ze in de Achterhoek zeggen oomzegger.

Vingertopje

Leemreize kende een zeer bewogen start bij het World Team van Jumbo-Visma. In het coronajaar 2020 mocht hij na die goeie tests in het lab en trainingsvermogens stage lopen bij het World Team in de Ronde van Burgos.

Daarin viel hij direct in de eerste etappe en raakte met zijn vinger een scherpe rand van een vangrail. Het topje moest eraf. In onderstaand filmpje laat Leemreize z'n vinger zien en vertelt hij (onder andere) erover (vanaf 1.15 het vingertopje).

Het gebrek aan een vingertopje lijkt Leemreize allerminst te deren, want vorig jaar werd hij – hoewel dus al bij het World Team van Jumbo-Visma – vierde in het algemeen klassement van de prestigieuze Ronde van de Toekomst en won hij de Ronde van de Isard. Nu zet hij die ontwikkeling dus voort en laat hij zich goed zien in de Giro.

En met de zware derde week in aantocht lijkt Leemreize allesbehalve slechter te worden en liggen er dus nog tal van kansen voor hem om nog een keer eropuit te trekken in de vlucht. Met een aankomst bergop in plaats van een sprintje zou hij een betere kans op de etappezege moeten hebben. We gaan het volgen!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Meer zoals dit

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Rel Intermarché en Hermans duurt voort: ‘Ploeg die zo omgaat met renners, daar wil ik geen deel van uitmaken’

Het zag er na en tijdens de Baloise Belgium Tour zo mooi uit voor...