HomeGiro d'ItaliaGiro | Heel veel klimmen! Alles wat je moet weten over etappe...

Giro | Heel veel klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 15: Rivarolo Canavese-Cogne

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

Vanuit Piemonte fietsen de renners naar de geografisch kleinste regio van het land, de Valle d’Aosta, de vallei genoemd naar zijn hoofdstad. Nadat de Romeinen het Gallische volk van de streek, de Salassi, hadden verslagen, stichtten zij in het jaar 25 vóór Christus de stad Aosta ter ere van hun keizer Octavianus Augustus.

De renners vertrekken uit Rivarolo Canavese, waar in 2014 voor het eerst een etappe finishte (Marco Cánola won de rit vanuit Fossano). Rivarolo, oftewel klein dorp aan de oever, ligt aan de Orco-rivier die iets oostelijker van Turijn uitstroomt in de Po.

De streek ten noorden van Turijn is Canavese genoemd naar de hennep die er van oudsher wordt verbouwd. Tegenwoordig is de veeteelt er belangrijker.

Na de eerste 30 kilometer in de regio Piemonte rijden de renners in de Aosta Vallei naar de finish in het natuurpark Gran Paradiso. Het oudste van de 24 nationale natuurparken viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan en heeft een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante kilometer.

Even na halfweg de etappe beginnen de renners aan drie pittige klimmen, maar alleen de eerste twee zijn van de eerste categorie. Beide, de Pila en de Verrogne, zijn meer dan tien kilometer lang. In 1987 kwam Robert Millar als eerste boven in Pila, waar toen de eindstreep lag. Vijf jaar later won Udo Boltz er de etappe.

Nu is het slechts een eerste klim gevolgd door die naar Verrogne, waar drie jaar geleden Giulio Ciccone het eerst de top bereikte. In die rit naar Courmayeur greep de Ecuadoraan Richard Carapaz de macht en stond die niet meer af. Hij won de rit solo voor Simon Yates en Vincenzo Nibali.

Vandaag gaan de renners niet door richting de Mont Blanc maar buigen zuidoostwaarts af voor de slotklim die herinneringen oproept aan Andy Hampsten. De Amerikaan boekte op Gran Paradiso naar Cogne zijn eerste profzege in de Seven Elevenploeg, die de professionele voortzetting was van de Amerikaanse Olympische wielerploeg voor de Spelen 1984 in Los Angeles.

De slotklim is weliswaar bijna 23 kilometer lang maar heeft alleen de eerste kilometers een behoorlijk stijgingspercentage.

Profiel van de rit

Profiel van de slotklim, een loper…

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.