HomeAchtergrondMilan Vader: 'Er is één keer een scenario van stoppen in mijn...

Milan Vader: ‘Er is één keer een scenario van stoppen in mijn hoofd voorbijgeschoten, maar daar werd ik heel verdrietig van’

Milan Vader kwam hard ten val in de Ronde van Baskenland. Even werd er zelfs gevreesd voor zijn leven, maar de Zeeuw krabbelt langzaamaan op. Aan stoppen heeft hij één keer gedacht, maar die gedachte heeft hij ver weg gestopt.

De mountainbiker annex wegwielrenner herstelt langzaam, maar het gaat de goede kant op, vertelt hij in gesprek met de NOS. “Er waren behoorlijk wat spieren verloren gegaan in die weken dat ik op bed heb gelegen. Ik heb het pas uitgerekend en ik heb bijna vijfhonderd uur horizontaal gelegen.”

Wat er gebeurd is, heeft Vader vooral van horen zeggen. “Wat ik heb gehoord van ploeggenoten en mensen binnen de ploeg is dat ik met mijn pedaal de grond heb geraakt en toen met mijn handen van het stuur ben geschoten tegen de vangrail aan. En eroverheen.”

“Ik had acht gebroken ribben, mijn ruggenwervel op acht plekken gebroken, een gebroken schouder, gebroken sleutelbeen, mijn oogkas en jukbeen waren gebroken, best wel veel, ja.”

In de beginfase maakt men zich echter vooral zorgen om een gescheurde en beknelde halsslagader. “Eerst was de vraag of ik het überhaupt zou overleven, maar als snel werd duidelijk dat ik stabiel was en dat ik het zou overleven. Maar dan is de vraag hoe je eruit komt en of alle functies terugkeren.”

“Ik kon veel dingen niet meer en heb bijvoorbeeld opnieuw moeten leren lopen. Dat viel tegen, want ik dacht: ik stap het bed uit en loop weg. Dat soort dingen kwam gelukkig vrij snel terug. Het gaat de goede kant op.”

Iedere dag ziet Vader nog verbetering. “Elke dag heb ik een moment van: dat kon ik gisteren niet en vandaag wel. Dat zijn hele stomme dingen. Ik kon eerst niet op mijn tenen staan en dat lukt nu wel. Ik heb van de week voor het eerst op mijn buik gelegen in bed. Dat zijn toch weer overwinningen.”

Het grote doel is om zo snel mogelijk op niveau terug te keren. “En het liefst nog beter. Er is één keer een scenario van stoppen in mijn hoofd voorbijgeschoten, maar daar werd ik heel verdrietig van. Dat heb ik gauw weggestopt. Autorijden is ook gevaarlijk en als ik naar de supermarkt rijd, kan ik ook aangereden worden.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...