Giro | Klimmen vanuit de start! Alles wat je moet weten over etappe 17: Ponte di Legno-Lavarone

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 17

Historie, omgeving en parkoers

Vandaag rijden de Giro renners nog negen kilometer in de regio Lombardije, maar vanaf de top van de Tonale-pas werken ze de rest van de bergetappe af in de regio Trentino Alto Adige.

Deze regio is tweetalig en heet ook Sudtirol, omdat het noordelijk gedeelte van de regio tot 1918 behoorde bij Oostenrijk. De regio heeft net als vier andere regio’s meer autonomie dan de andere vijftien regio’s. Trentino kreeg die sinds de Tweede Wereldoorlog ter waarborging van de rechten van de Duitstalige minderheid.

De renners rijden door de vallei Val di Non met zijn vele fruitteelt, vooral appels. Ze passeren ook het dorp Cles van de wereldkampioen van 1988, Maurizio Fondriest, die dertig jaar terug bij de Panasonic-ploeg reed onder leiding van Peter Post.

Nog noordelijker van Trento steekt de roze karavaan over de Adige-rivier oostwaarts temidden van alweer appelgaarden maar ook veel wijngaarden. Zoals bij eerdere Giro passages zullen in Palù di Giovo de ex-renners Simoni en Moser de renners aanmoedigen, die daarna in de vallei en de bergen van Valsugana om de zege strijden.

Vanuit de start in Ponte di Legno beklimmen de renners de gemakkelijke Tonale-pas, maar vooral het slot van de etappe belooft een boeiend spektakel, met eerst de klim naar Vetriolo vanuit Pergine Valsugana. De klim werd door de organisatie aangekondigd als niet eerder van deze kant beklommen, maar de historie blijkt anders. In 1990 kwam de Spanjaard Eduardo Chozas als eerste boven in Vetriolo Terme.

Na de afdaling van de Vetriolo pas en zeven vrijwel vlakke kilometers tussen de meren van Levico en Caldonazzo volgt een andere, wel degelijk nieuwe en zware klim naar Menador, waarvan de top ligt op acht kilometer van de streep in Lavarone.

De Menador-klim op de Monte Rovere zal voor vuurwerk zorgen, zo beloven althans de parameters. Acht kilometer klimmen tegen gemiddeld 10%. De Oostenrijkers legden de weg nog vóór de Eerste Wereldoorlog aan om er verdedigingsforten te bouwen. Te midden van de smalle wegen die onlangs ietwat zijn verbeterd, zijn er ook mooie uitzichtpunten zowel naar de meren als naar de Dolomieten.

Profiel van de rit

Profiel van de laatste klim

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.