HomeGiro d'ItaliaGiro | Nog één keertje sprinten? Alles wat je moet weten over...

Giro | Nog één keertje sprinten? Alles wat je moet weten over etappe 18: Borgo Valsugana-Treviso

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

Europees kampioen Matteo Trentin komt uit vertrekstad Borgo Valsugana, waar de Giro eerder vertrok in 1988. Dat was in de hoogtijdagen van Erik Breukink, die toen tweede werd in het algemeen klassement. Het jaar ervoor werd hij al derde en in 1989 vierde. Hij bracht de Giro samen met Johan van der Velde voor het eerst tot leven in Nederland.

Na de start in Borgo Valsugana rijden de renners nog 20 kilometer in de regio Trentino Alto Adige. Eenmaal in de regio Veneto beklimmen ze de vierde categorieklim ‘Le Scale di Primolano’ oftewel de trappen van Primolano. Daar zien ze de forten en de verdedigingswerken daterend uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

In de regio Veneto passeren de renners de provincie Belluno en finishen in de provincie Treviso. Op de grens van de beide provincies kunnen ze nog even proeven van de prosecco in Valdobbiadene. De Prosecco stond in de Giro van 2015 en 2020 centraal in de sinds 2014 jaarlijkse wijnetappe.

Het centrum van finishstad Treviso, de stad van de fietsenmerk Pinarello, waarmee INEOS Grenadiers rijdt, heeft pittoreske kanaaltjes en een zestiende eeuwse stadsmuur.

Op 48 kilometer van de finish is er een klim van vierde categorie, de Muro di Ca’ del Poggio, een Vlaams aandoende Muur, 1300 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 13% en een max van 19%. De klim kan voor spektakel en ontsnappingen zorgen maar een massasprint in Treviso ligt voor de hand.

De Muur kennen we al uit 2017 toen streekrenner Pippo Pozzato er als eerste bovenkwam. Wat later in die etappe van Pordenone naar Asiago koerste Dumoulin niet erg oplettend. Op de laatste Foza-klim trok Nibali ten aanval. Er vormde zich een groep van vijf leiders met ook roze trui Quintana.

In de achtervolging werd Dumoulin geholpen en gered door Bob Jungels en Bauke Mollema, waardoor de Limburger slechts vijftien seconden verloor. De volgende dag zette hij in de slottijdrit de situatie recht en werd de eerste Nederlandse Giro winnaar.

Ook Wilco Kelderman beklom deze muur in de Giro van 2020, die met wat andere beslissingen vanuit de ploegleiderswagen de zijne had kunnen worden.

Profiel van de rit

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Dit is het parkoers van de Giro 2023: 3 tijdritten, bergritten met meer dan 5000 hoogtemeters

Gisteravond maakte de RCS, de organisator van de Giro, het parkoers bekend van de...

Organisatie van de Giro maakt parkoers voor Remco Evenepoel met 3 tijdritten

Nog helemaal vast staat het parkoers niet, maar het lijkt erop dat de organisatie...

Cassani over verschil Giro/Tour: ‘Ik ben gezond jaloers op wat de Fransen kunnen’

Maar geen verwijten van Cassani naar de UCI en de ASO. Hij vindt dat...