Giro | Naar Slovenië! Alles wat je moet weten over etappe 19: Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 19

Historie, omgeving en parkoers

De renners bevinden zich in het noordoosten van Italië in de regio Friuli-Venezia Giuglia en maken van kilometer 100 tot 138 een uitstapje naar Slovenië, net als in de vorige Giro maar nu met zware klimmen.

Vanaf de startplaats Marano Lagunare aan de gelijknamige lagune van de Adriatische Zee maken de renners kloksgewijs een noordelijke lus rond Udine, voorheen een belangrijke textielstad.

Na een tussensprint in Buja beginnen de renners aan de eerste klim naar de 641 meter hoge top van Villanova Grotte, zonder er bergpunten te kunnen verdienen. Nog voor de grens met Slovenië kunnen ze dat wel op de 870 meter hoge Tanamea-pas tussen de overvloedige bossen van deze klim van derde categorie. Na ruim twintig Sloveense kilometers wordt het serieus klimmen op de Kolovrat.

Eind 1917 luidde op de Monte Kolovrat de aftocht van de Italianen en de komst van de Oostenrijks-Hongaarse legereenheden het einde van WOI in. Na de afdaling beginnen de renners in Italië bij Cividale del Friuli aan de slotklim naar het bedevaartsoord Santuario del Castelmonte. Het centrale kerkgebouw werd in de dertiende eeuw uitgebreid tot het plaatsje Castelmonte.

De slotklim begint in Cividale en daar kwam de Giro wel eerder. Nieve won er in 2016 solo de etappe. Het was een dag vóór Steven Kruijswijks mooiste Giro-dag, toen hij in de rit naar Corvara de roze trui veroverde na een indrukwekkende etappe. I

n de slotfase reed hij Nibali tweemaal uit het wiel. Hij eindigde tweede achter Esteban Chavez maar pakte wel de roze trui. Vijf dagen later vond hij zijn Waterloo in de sneeuwwand bij de eerste bochten van de afdaling van de Agnello, achter een ontketende Nibali en Chavez.

Vandaag hebben de renners een klim die het verkennen waard is, de Monte Kolovrat. Halverwege krijgen de renners een stukje om op adem te komen bij het dorpje Livek, maar de totale klim van ruim 10 km heeft een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 9 procent.

Profiel van de rit

Profielen van de laatste klim

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.