HomeGiro d'ItaliaGiro | Loodzware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 20:...

Giro | Loodzware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 20: Belluno-Marmolada

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

Twee dagen geleden waren de renners al in de provincie Belluno maar bleven ze zuidelijk van de hoofdstad waar ze vandaag vertrekken. Belluno in de regio Veneto is in de Eerste en Tweede Wereldoorlog bloedig strijdtoneel geweest gezien de naam van het plein van de Martelaren waar de renners deze ochtend starten.

Vandaag is er wederom garantie op gevechten maar gelukkig in de sportieve zin van het woord. Halverwege de rit bereiken de renners de top van de eerste van drie zware cols, de San Pellegrino-pas die de Giro-renners een eerste keer beklommen in 1963.

De ‘Abruzzese gems’ Vito Taccone was er als eerste boven en won ook de etappe van Belluno naar Moena met vier minuten voorsprong op Aldo Moser, de oudere broer van Francesco.

Vandaag vervolgen de renners na Moena en toeristenplaats Canazei, ‘het centrum van de Dolomieten’ naar de Pordoi-pas, het hoogste Giro punt en dus ‘Cima Coppi’. Na de afdaling naar Arabba en Caprile begint de slotklim over de Fedaia-pas naar de Marmolada, waar na veertien jaar weer eens een Giro-finish ligt.

Op de Fedaia schreef Johan van der Velde al geschiedenis in 1987. Hij kreeg in het Pinksterweekend de geest. Na zaterdag de etappe naar Sappada te hebben gewonnen, vloog hij op pinksterzondag in de afdaling van de Pordoi solo eerst naar de top van de Fedaia en dan naar de veertien kilometer verder gelegen finish in Canazei. Van de Velde is de enige Nederlander die twee opeenvolgende Giro etappes heeft gewonnen.

De Italianen waren dat weekend vooral bezig met het verraad van Stephen Roche aan zijn kopman Roberto Visentini in de zaterdagrit naar Sappadade en met de zondagse nasleep ervan. Van de Velde bereikte niet alleen de historische Nederlandse dubbelzege; hij won dat jaar net als twee jaar eerder het puntenklassement en zou dat een jaar later herhalen.

Het zwaarste stuk op de Fedaia pas is er voor de renners na kilometer acht (van de veertien). Dan is het drie kilometer tegen gemiddeld 12 procent stijgingsgraad en ook de laatste twee voor de finish zijn boven de 10 procent.

Profiel van de rit

(Het angstaanjagende) profiel van de Fedaia

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Pantani overleed 20 jaar geleden, een portret: ‘Om te winnen heb ik bergen nodig, geen apotheek’

Het leven van Marco Pantani kende enkele grote hoogtepunten, sportieve dieptepunten en dopingschandalen. Hij...

Visma | Lease a Bike maakt selectie voor Giro d’Italia bekend

Over drie maanden vindt in Venaria Reale, vlakbij Turijn, de Grande Partenza van de...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...