Giro | Slottijdrit met klim! Alles wat je moet weten over etappe 21: Verona-Verona

Het zit er bijna op... Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 21

Historie, omgeving en parkoers

De renners zingen de slotaria van hun Giro-opera in de twintig eeuwen oude Arena van Verona. De Giro eindigt hier voor de vijfde maal. In 1981 was Giovanni Battaglin de eerste die er zijn Giro won. Recenter zijn er bekroond: Francesco Moser (die in 1984 Fignon uit het roze reed), Ivan Basso in 2010 (in de vanuit Amsterdam gestarte Giro) en Richard Carapaz (drie jaar geleden won hij de ronde voor Nibali en Roglic).

In de zomermaanden speelt de opera er de hoofdrol. Tien keer de Aida, zeven keer de Nabucco en even vaak La Traviata, alle drie werken van Giuseppe Verdi staan dit jaar geprogrammeerd, naast optredens en uitvoeringen van Placido Domingo en de Carmina Burana.

Maar vandaag finishen er de renners die iets zuidelijker vanuit de stad zijn gestart voor een noordelijke lus over de Via delle Torricelle. De weg van de Torricelle is genoemd naar de vier cilindervormige versterkingen gebouwd tussen 1837 en 1843 door de Oostenrijkse heersers van de stad.

De toevoeging Massimiliana van de Torriccelle verwijst naar de aartshertog Maximilian van Oostenrijk die ze had bedacht en er al 32 had laten neerzetten in het Oostenrijkse Linz. Wij kennen de klim vooral vanwege de WK's.

Elke renner maakt zijn laatste Giro-rondje via de Torricelle-klim. Op de top van de klim van vierde categorie (4,5 km, gemiddeld vijf procent) wordt een tussentijd gemeten bij de Torricella Massimiliana.

De renners dalen dan terug af naar het stadscentrum langs de Viale Marsala, steken de Adige over bij de Vittoria-brug die de overwinning op de Hongaars-Oostenrijkse keizer symboliseert in de Eerste Wereldoorlog. Via de corso Cavour, de Porta Palio en de Via della Valverde (!) eindigen ze hun Giro over de piazza Bra de Arena in.

In 2019 won op vrijwel hetzelfde parkoers als vandaag de Amerikaanse Sunweb-renner Chad Haga de tijdrit voor de Belgen Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. De beste Nederlander was Jos van Emden, die de zestiende tijd liet noteren.

Profiel van de tijdrit

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.