Giro | Andermaal een Nederlandse dag, alleen Jan Hirt is nét iets te sterk voor Thymen Arensman

Wat worden we verwend met Nederlanders in de kopgroep deze Giro, en wat kwamen we ogen tekort!

thymen arensman

Er gaat in deze Giro geen dag voorbij zonder dat er Nederlanders ten aanval trekken - ja, alleen op de rustdag, maar toen konden we de prestaties van Ellen van Dijk volgen.

Vandaag zagen we in de beginfase van de rit Pascal Eenkhoorn, Julius van der Berg en Mathieu van der Poel het proberen, maar het was toch vooral aan de klimmers. Het was wat minder warm en regende soms zelfs een beetje, dus Thymen Arensman was weer in z'n element.

Hij vormde samen met Koen Bouwman en Wout Poels het Nederlandse regiment dat streed voor de ritzege in de kopgroep. Maar ze hadden geduchte concurrentie van ene Alejandro Valverde, Lennard Kämna, Jan Hirt en Hugh Carthy. Wilco Kelderman was weer eens zeer onfortuinlijk, want hij reed lek op een heel naar moment en verloor het contact met de voorsten.

Voor Bouwman was het 'm eigenlijk ook niet eens om de ritzege te doen. De Achterhoeker ging vooral op jacht naar blauwe bergpunten. Hij slaagde in dat doel door als eerste boven te komen op de Mortirolo. Daarna liet hij zich terugzakken.

Op de slotklim naar Aprica (de Santa Cristina) ging het van voren dus nog tussen zes man. Daarachter begon Bahrain (Landa) tempo te rijden in de groep der favorieten, waardoor het verschil met de voorsten slonk. Daarbij liet Wout Poels zich terugzakken om te werken voor de ploeg in de groep der favorieten.

Ondertussen was Lennard Kämna in de afdaling voor de laatste échte klim weggereden en had hij een mooie voorsprong. Op de klim ontbond Thymen Arensman zijn duivels en probeerde hij op de steilere stukken naar Kämna toe te rijden.

Dat verschil slonk maar een sterke Jan Hirt reed dan weer naar Arensman toe. Vooraan was het dus spannend, maar ook in de groep der favorieten gebeurde er het nodige; die werd opgeschrikt door een rare val van Pello Bilbao. Na nog een verschroeiende inspanning van Poels koos Mikel Landa even later voor de aanval. Carapaz en Hindley waren de enigen die konden volgen.

Met recht een strijd op twee fronten, want Arensman en Hirt kwamen met nog 8,5 kilometer (waarvan er 2 bergop gingen) te gaan bij koploper Kämna. Arensman ging erop en erover, maar kreeg nog wel Hirt met zich mee. De Tsjech versnelde en de jonge Nederlander kraakte.

In de afzink kwam Arensman weer dichter en naderde weer tot op 10 seconden met nog 3 kilometer te gaan, maar dat was niet genoeg om nog voor de zege te kunnen sprinten. Die was voor Hirt.

Morgen wordt er opnieuw veel geklommen in de Giro; donderdag staat er nog een etappe op het programma voor de sprinters,. Daarna is het vrijdag en zaterdag weer klimmen geblazen en wacht zondag de slottijdrit in Verona. Met name de rit van zaterdag is met aankomst op de gevreesde Passo di Fedaia loodzwaar.