Giro | Mathieu van der Poel kleurt bergetappe: 'Mijn vermogensmeter werkte niet, dus ik wist niet wat ik aan het doen was'

Mathieu van der Poel deed tot diep in de finale van de zeventiende etappe mee om de zege. En dat in een bergrit. Uiteindelijk kraakte Van der Poel toch op de loodzware slotklim.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Nochtans toonde Van der Poel zich in eerste instantie de betere van zijn metgezel Gijs Leemreize. De renner van Team Jumbo-Visma hield Van der Poel echter constant in het vizier. Van der Poel ontplofte uiteindelijk en zag zo een kans op een historische dagzege in rook opgaan.

Waar Van der Poel in eerdere bergritten vrij snel moest lossen, kon hij in de zeventiende etappe wel lang mee met op papier sterkere klimgeiten. "Ik was alleen aan het hopen dat het ging blijven regen en fris zou blijven", reageerde Van der Poel na afloop tegen het Algemeen Dagblad. "Het was de eerste keer dat de temperatuur weer een beetje normaal was, en dat ligt me toch net iets beter."

"Ik heb ook het geluk dat ik in de afdaling mijn ding kan doen. Eigenlijk is het meestal de bedoeling om met een goede groep vooraan te raken, om aan het einde rustig aan te kunnen doen. Maar vandaag voelde ik me heel goed, dus dan heb ik het eens geprobeerd. Het tempo lag op de eerste klim heel hoog. We reden met een goede groep weg, en dan voelde ik me heel de dag best oké."

Dat Van der Poel het niet uitzong tot de finish, kan hij mee leven. "Het is ook niet dat ik heel dicht bij was." Van der Poel begon wel zeer voortvarend aan de slotklim. "Dat was alles of niets in de hoop Gijs te breken. Dan kon ik misschien vleugels krijgen, maar hij bleef aandringen. Ik heb geprobeerd om het gat voor het steile stuk te maken en daar met vleugels over te geraken. Maar dat was misschien een beetje optimistisch."

Overmoedig noemt Van der Poel het desondanks niet. "Was mijn poging dan zelfoverschatting? Zeker niet. Mijn vermogensmeter werkte niet, dus ik wist niet wat ik aan het doen was. Maar ik wist dat ik het zo moest proberen. Gijs is natuurlijk de betere klimmer."

Nieuws
  • Cor Vos