Giro | Bouwman pakt tweede dagzege en verzekert zich van het bergklassement

De negentiende etappe werd de dag van Koen Bouwman, die zijn tweede dagzege van deze Giro d'Italia boekte en het bergklassement definitief pakte.

Bouwman
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

Met de loodzware bergrit van zaterdag voor de boeg beloofde het wederom een dagje voor vluchters te worden. Omdat de aanloop naar de eerste klim vlak was, zaten er de nodige sprinters in de kopgroep. Onder anderen Davide Ballerini, Fernando Gaviria en Edward Theuns zaten namelijk in een omvangrijke groep vooraan. Wie ook present was: Koen Bouwman.

De Nederlander kwam op de eerste drie beklimmingen, waaronder de zware Kolovrat, als eerste boven en daarmee verzekerde hij zich definitief van de bergtrui. Althans, hij moet de ronde uiteraard nog wel uitrijden. Ondertussen lag er ook nog een levensgrote kans op een tweede dagzege te wachten voor Bouwman.

De renner van Team Jumbo-Visma bleef na de Kolovrat vooraan over met Valter, Tonelli, Vendrame en Schmid. Van het peloton hadden ze ondertussen alle ruimte gekregen, want de niet hele zware slotklim vatten ze aan met een voorgift van een kleine acht minuten. Overigens deed BORA-hansgrohe in dienst van nummer twee Jai Hindley het leeuwendeel van het werk in het peloton.

De slotklim was 7,3 kilometer aan zes procent. Absoluut geen monster van een klim dus, maar wel behoorlijk onregelmatig. In de beginfase keek het vijftal de kat nog enigszins uit de boom, maar zeker het tweede gedeelte van de klim was nog behoorlijk zwaar. Er werd heel lang gepokerd en met Vendrame zat er nog een zeer rappe renner mee. De andere renners moesten dus wel iets ondernemen om de Italiaan een hak te zetten.

Bouwman was de eerste die iets ondernam op zo'n drie kilometer van de meet, maar wat volgde waren vooral schijnaanvallen. Daardoor werd het een sprint met vijf. De laatste bocht was echter een zeer scherpe, waardoor Bouwman van ver aanging. De op papier snellere Vendrame miste de bocht en ook Schmid reed geen ideale bocht. In de laatste rechte lijn kon vervolgens niemand meer voorbij Bouwman komen.

Onder de klassementsrenners deed Carapaz een poging om zijn concurrenten te kraken, maar wederom gaven hij, Hindley en Landa elkaar weinig toe. Het gaat dus op de laatste twee dagen aankomen wie deze Giro d'Italia gaat winnen.

Nieuws
  • Cor Vos