Giro | Hindley kraakt Carapaz op de Fedaia en zet Giro d'Italia naar zijn hand, Covi grijpt dagzege met lange solo

De strijd om de Giro d'Italia lijkt beslist na de voorlaatste etappe, want op de slotklim was het Jai Hindley die Richard Carapaz volledig deed doen kraken. De dagzege was voor Alessandro Covi.

Hindley
  • Jai Hindley Jai Hindley

Met de Pordoi en Fedaia op het programma en de laatste zware bergrit van de ronde beloofde het vooraf spektakel te worden. Dat viel echter tegen, want de klassementsrenners wachtten zelfs tot de laatste beklimming. Die laatste klim was het wachten desondanks waard. Ondertussen was er wel een omvangrijke kopgroep ontstaan met vier Nederlanders: Arensman, Oomen, Leemreize en Van der Poel. Verder waren ook onder anderen Vansevenant, Ciccone en Kämna present vooraan.

Van der Poel liet zich op de voorlaatste klim, de Pordoi, inlopen en op die klim werden ook de kansen van de vluchters steeds groter. Daarom ging de Italiaan Alessandro Covi ten aanval. Achter hem stopte Davide Formolo af, waardoor de achtervolgende groep allerminst goed samenwerkte.

Covi kon de slotklim, die vooral de laatste zes kilometer hels was, daardoor aanvatten met een voorgift van liefst tweeënhalve minuut op de andere aanvallers en zo'n zes minuten voorsprong op het peloton, waar Bahrain-Victorious het werk deed in dienst van nummer drie Mikel Landa.

Bij de achtervolgers bleken Arensman, Ciccone, Pedrero en Novak de besten en zij wisten de nodige tijd terug te winnen op koploper Covi. En dan moest het zwaarste stuk nog komen. Op dat stuk ging Novak in de tegenaanval. De renner van Bahrain-Victorious zat mee om Landa eventueel te helpen en deed de hele dag niets in de achtervolging. Daardoor had hij nog het nodige in zijn tank en kwam hij snel dichter bij Covi.

De Sloveen bleef uiteindelijk echter hangen op een halve minuut en daardoor wist Covi toch de dagzege te grijpen na een lange solo. Tegelijkertijd stond ook de strijd om het algemeen klassement in vuur en vlam na een aanval van Carapaz. Even later nam Hindley over, maar de Ecuadoriaan kon in eerste instantie mee. Hindley kwam bij ploegmaat Kämna, die vervolgens vol op kop ging rijden. Carapaz kon al met al niet volgen en stortte vervolgens helemaal in. Daardoor lijkt de Giro d'Italia van dit jaar beslist, al wacht nog de slottijdrit in Verona.

Nieuws
  • Cor Vos