Giro | Jai Hindley verzekert zich van eindwinst, Sobrero verslaat Arensman in slottijdrit

Jai Hindley is de eindwinnaar van de Giro d'Italia. In de slottijdrit, waarin de Italiaans kampioen tijdrijden Matteo Sobrero een klasse apart was, kwam de eindzege van de Australiër niet meer in gevaar.

Hindley
  • Matteo Sobrero Matteo Sobrero
  • Jai Hindley Jai Hindley

Een van de eerste renners die een goede tijd neerzetten in de slottijdrit, was Michael Hepburn. De Australiër van Team BikeExchange-Jayco zag al snel Magnus Cort voorbijkomen, maar het was een ploegmaat die alle vroege tijden écht van de tabellen veegde: Matteo Sobrero. De Italiaans kampioen tegen de klok, geen sinecure in een tijd met Filippo Ganna en Edoardo Affini.

Sobrero dook liefst 1 minuut en 18 seconden onder de tijd van Cort. Vervolgens was het wachten op Mathieu van der Poel, die vooral werd bestempeld als topfavoriet. De Nederlander reed een prima tijdrit, maar kon niet wedijveren met Sobrero. Hij gaf uiteindelijk veertig seconden toe op de Italiaan.

Er was nog een Nederlander die heel dichtbij kwam, want Thymen Arensman liet andermaal zien goed te kunnen presteren aan het einde van een grote ronde. De renner van Team DSM was slechts 22 seconden langzamer dan de winnaar van de dag, die zich de voorbije twee weken in veel van de etappe heeft kunnen wegstoppen. Daarmee noteerde Nederland weer een tweede plaats in de daguitslag. Voor de zesde (!) keer deze Giro d'Italia.

Dan was er ook nog de strijd om de eindwinst, die na de ontknoping op de Fedaia vooraf desondanks al beslist leek. En dat bleek onderweg wel, want op het eerste tussenpunt waren Hindley en Carapaz zo'n beetje even snel. In het vervolg nam de renner van BORA-hansgrohe weinig risico meer en de eindwinst van Hindley kwam dan ook geen moment meer in gevaar.