HomeGiro d'ItaliaGiro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen 'Giro Ollandesi' 

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

3

Is natuurlijk het aantal Nederlandse etappezeges afgelopen Giro. Mathieu van der Poel zorgde meteen op de eerste dag voor succes door op z'n tandvlees Biniam Girmay te kloppen.

In etappe 7 rondde Koen Bouwman vervolgens goed ploegenspel met Tom Dumoulin af. De Achterhoeker pakte bovendien in de derde week nog een tweede ritzege door Mauro Schmid in een veelbesproken sprint te kloppen.

33

We plakken er een drie achter en we komen op het aantal top 10-plekken dat Nederlanders bij elkaar fietsten deze Giro. Dit is misschien wel het meest indrukwekkende cijfer. En 'we' behaalden ze niet in de sprintetappes, maar door aanvallend te koersen. (Voor de wiskundeliefhebber: het komt neer op 1,57 top 10-plaats per etappe..)

De verdeling van de top 10-plekken over de Nederlanders: Mathieu van der Poel, Thymen Arensman, Bauke Mollema, Gijs Leemreize allen 5, Wilco Kelderman en Koen Bouwman 4, Tom Dumoulin 2, Wout Poels, Pascal Eenkhoorn, Martijn Tusveld allen 1.

Mathieu van der Poel sprint naar z’n eerste top 10-plek: de ritzege in etappe 1 | Beeld: Cor Vos

25

Dit is het cijfer dat hoort bij het 'slechtste' resultaat van een Nederlander in een etappe – er was dus in iedere rit een Nederlander present in de top 25. Sam Oomen sprintte in de zesde etappe namelijk naar een 25e plek in de door Arnaud Démare gewonnen rit van Palmi naar Scalea.

Oomen had een abonnement op op de beste Nederlander zijn in ritten waar we niet meededen voor de zege, want ook het op een na en op twee na slechtste resultaat komen op naam van Oomen: twee keer een 17e plek (etappe 11 en 13).

14

Dit getal hoort bij hert aantal dagen dat er een Nederlander in een klassementstrui reed. Mathieu van der Poel was goed voor drie dagen in het roze, maar was in die dagen ook twee dagen de rechtmatige eigenaar van de blauwe bergtrui.

Later in de Giro veroverde Koen Bouwman die. Hij stond 'm nog wel af, maar in Verona stond hij er als eerste Nederlander mee om z'n schouders als eindwinnaar. Hij droeg het tricot negen dagen. 3 + 2 + 9 = 14!

7

7 is het aantal dagen dat Mathieu van der Poel in de kopgroep zat. Het hoogste aantal van de Nederlanders in de Giro en daarmee logischerwijs ook van het hele Giro-peloton. Die 7 vluchtpogingen zorgden ervoor dat Mathieu van der Poel in totaal 519 kilometers voor het peloton uitreed. Het leverde Mathieu van der Poel de prijs voor de superstrijdlust op.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Dit is de speciale regenboogfiets van Remco Evenepoel

Hij kon gisteren in Binche-Chimay-Binche niet meedoen voor de zege vanwege vermoeide benen na...

Meer zoals dit

Organisatie van de Giro maakt parkoers voor Remco Evenepoel met 3 tijdritten

Nog helemaal vast staat het parkoers niet, maar het lijkt erop dat de organisatie...

Cassani over verschil Giro/Tour: ‘Ik ben gezond jaloers op wat de Fransen kunnen’

Maar geen verwijten van Cassani naar de UCI en de ASO. Hij vindt dat...

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)