Adrie van der Poel over zoon Mathieu: 'In 2024 niet op de weg rijden, maar enkel op mountainbike richten' 

Van der Poel senior heeft een revolutionair idee om de problemen van vorig jaar te voorkomen..

adrie van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

We weten dat Mathieu van der Poel het liefst op de mountainbike zit - al leek hij zich op de racefiets ook best te vermaken de afgelopen Giro.

Ook Adrie van der Poel beseft dat Mathieu zijn mountainbikewensen voor dit seizoen even in de ijskast heeft gezet, maar dat hij ze er de komende jaren wel weer uit zal halen. Daarom heeft hij in een interview met Helden Magazine een revolutionair idee.

Hij denkt dat het verstandig is om pas in 2024 weer op de mountainbike te gaan zitten. "Om dan vervolgens in dat jaar, wanneer de Olympische Spelen zijn, niet op de weg te rijden maar zich enkel op de mountainbike te richten."

Volgens Van der Poel senior is de overstap van de ene naar de andere discipline lastig te maken. "Het combineren van de drie disciplines (mountainbike, veldrijden en de weg) zorgde de laatste jaren voor een druk programma. Niet qua wedstrijddagen, maar qua voorbereiding. In een beperktere trainingsperiode moest hij dan de overstap van de ene naar de andere discipline maken, wat toch de nodige aanpassingen vergde."

Dat geldt vooral bij het mtb'en, zegt hij. "De overstap van de weg- naar de crossfiets is goed te doen, maar op de mountainbike heb je toch een andere houding. Die combinatie is best lastig. Ook omdat je voor de belangrijkste mountainbikeraces altijd moet knokken voor je startpositie. Rij je weinig wedstrijden, dan start je zodanig van achteren dat je al voor de start kansloos bent."

Overigens denkt Adrie dat zijn zoon de Olympische Spelen nog wel op z'n bucketlist heeft staan, al praten de twee er niet vee over. "Ik hoor hem daar nu niet over. Laat staan dat hij over een aanpak richting Parijs denkt. Toch sluit ik het niet uit dat hij hier toch weer voor wil gaan."