Vrede in het kippenhok van de gebroeders Roodhooft: Jasper Philipsen zal er stiekem blij mee zijn

Als de Tour van start gaat in Kopenhagen, zal het zonder rassprinter Tim Merlier zijn. De ritwinnaar van vorig jaar in Pontivy moet het spurtplekje bij Alpecin-Fenix – vanaf 1 juli Alpecin-Deceuninck - doorgeven aan zijn jongere ploeggenoot Jasper Philipsen.

jasper philipsen
  • Jasper Philipsen Jasper Philipsen

Geen Tim Merlier in de Tour, dat staat ondertussen vast. Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck wijkt niet af van het oorspronkelijke plan om met Jasper Philipsen naar la douce France af te zakken. Team-concullega Merlier stond in eerste instantie niet ingepland voor de Ronde van Frankrijk, maar een lelijke val en dito elleboogwonde in Parijs-Roubaix fnuikte zijn seizoensindeling.

Hij moest een kruis maken over de Giro en in stilte begon hij toch te hopen op een selectie voor le Grand Départ in Kopenhagen. Niet dus. Ten vroegste in de Vuelta zal de blonde sprintbom zijn wederoptreden maken in een grote ronde.

Hoewel de afwezigheid van Merlier een aderlating is voor het al straffe sprintgeweld in de Tour, is het voor Jasper Philipsen een stille opluchting dat er geen concurrent in eigen rangen rondloopt.

Flashback naar de Tour van vorig jaar. Merlier – intrinsiek misschien wel de rapste van het hele pak op dat moment – veroverde bij zijn eerste Tourdeelname al meteen de zegeruiker in Pontivy. Werd tweede: ploegmaat Philipsen.

Het pakte die dag goed uit, maar twee teamgenoten die om dezelfde ereplaats strijden in dezelfde race is gemiddeld genomen geen strak plan. Er zijn in het verleden al meerdere robbertjes uitgevochten tussen ploegmaten die zich niet helemaal voor elkaar ‘platleggen’.

Toegegeven, onenigheid hebben we tussen Merlier en Philipsen nog niet gezien. Maar dat beide kemphanen op hetzelfde erf hun graantjes moeten zoeken, moet ongetwijfeld ongemakkelijk aanvoelen.

En dus kiezen de broers Roodhooft voor vrede in het kippenhok. Geen change of plans, gewoon het uitgestippelde pad volgen. Op zich geen kwade beslissing natuurlijk. Philipsen belandde in de Tour van 2021 maar liefst zes maal op het podium, jammer genoeg zonder winst. Dat werkte zo frustrerend, dat de Hammenaar op pure gramschap naar twee etappezeges vloog in de Vuelta. Met nog enkele overwinningen in september was hij zowaar de beste najaarssprinter van het hele peloton.

Haalt Philipsen dit jaar toch die felbegeerde oppergaai in de Tour? Dat kan, maar dan zal hij wel Jakobsen, Ewan, Groenewegen en nog een hele trein rappe namen achter zich moeten laten.