Mauri Vansevenant, de beste World Tour-vluchter van 2022

Is het je al opgevallen dat de zwoegende stijl van Mauri Vansevenant wel erg vaak in beeld is? Dat klopt helemaal, blijkt uit de statistieken.

mauri vansevenant

Begin juni. Na de Giro en voor de Tour worden tussentijdse balansen opgemaakt. Typische maatstaven zijn dan het aantal overwinningen, podiumplaatsen of de stand in de UCI ranking. Maar Procyclingstats, de statistiekensite die een massa koersgegevens analyseert, zet ook Mauri Vansevenant bovenaan een interessant lijstje.

Van alle World Tour-renners is de jonge West-Vlaming de bedrijvigste, zowel in zijn gekende rijstijl als in het aantal vluchtkilometers. Maar liefst 910 km reed hij dit seizoen al voor het peloton uit. Tijdens de voorbije Giro zei hij het peloton vier keer vroegtijdig vaarwel, om vervolgens meer dan 130 km in de kopgroep te ploeteren. Hij deed het ook al in de Ruta del Sol en de Ronde van het Baskenland.

Eerlijk is eerlijk… Er zijn twee andere renners – weliswaar uit twee Procontinentale teams - die nog boven het jonge Belgische veulen uittorenen. Alessandro Tonelli (Bardiani) reed zich al 1214 km het licht uit, terwijl Mattia Bais (Androni Giocattoli) 958 km doorbeet.

Maar bij de topteams zijn het dus niet de flyers Thomas de Gendt of Taco Van der Hoorn die het lijstje toppen. Wel Vansevenant. Ook de tweede World Tour-renner in het rijtje is een Belg: Sylvain Moniquet van Lotto Soudal (888km). Hij reeg onder meer 228 ontsnappingskilometers aan elkaar in Luik-Bastenaken-Luik. Bovendien was hij beste maatjes met Vansevenant in de Giro, want maar liefst drie keer trokken ze er samen op uit.

Jammer genoeg kon geen van beiden de aanvalsdrift al omzetten in een klinkende overwinning. Hopelijk volgt snel loon naar werken.