Tom Dumoulin stopt na dit seizoen als profrenner: 'Ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen op het WK tijdrijden'

Tom Dumoulin stopt volgend seizoen als profrenner!

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Eind dit jaar loopt het contract af van Dumoulin en gezien zijn frustrerende jaar tot nu toe, komt de stap niet geheel verrassend. Op Facebook kondigde Dumoulin zijn stoppen aan. "Ik heb besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn. In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van het jaar."

"Ik besloot een pauze te nemen, maar na een tijdje besloot ik toch door te willen gaan als wielrenner. Enerzijds omdat de Olympische Spelen mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor de bijzondere wielerwereld, waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak ook enorm thuis voel."

Dumoulin vertelt heel trots te zijn op zijn zilveren medaille in Tokio, maar hij beseft dat er ook veel teleurstellingen zijn geweest sindsdien. "Heel veel, en zeker dit jaar, is het sindsdien ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt."

"Zodra de belasting in training of wedstrijden hoger wordt, krijg ik last van vermoeidheid, pijntjes en blessures in plaats van beter te worden. Het rendement van de trainingen leidde de afgelopen periode te vaak niet tot gewenste prestaties."

De opofferingen en de resultaten zijn daardoor is disbalans geraakt. Hij is ervan overtuigd dat hij terug zou kunnen keren op zijn oude niveau, maar het is niet de weg die hij inslaat. "In plaats daarvan stop ik en sla ik een nieuw, onbekend pad in."

"De ploeg en ik gaan nu samen een plan maken om er nog een paar heel mooie, leuke en hopelijk succesvolle laatste maanden van te maken. Ik kijk vooral enorm uit naar het WK in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit."

Over zijn leven na de wielersport heeft hij nog niet nagedacht. "Wat ik na mijn carrière ga doen, weet ik nog niet, en wil ik eigenlijk ook nog niet weten. Maar ik weet wel dat de liefde voor de fiets mij altijd wel op een of andere manier betrokken zal laten zijn bij het wielrennen. Ik ben een gelukkig mens en kijk nu al met veel trots terug op mijn wielercarrière."

Nieuws
  • Cor Vos