HomeAchtergrondWout van Aert blikt terug op dieptepunt Ronde van Vlaanderen: 'Ik heb...

Wout van Aert blikt terug op dieptepunt Ronde van Vlaanderen: ‘Ik heb gekeken en dat heeft me geen deugd gedaan’ 

De kopman van Jumbo-Visma vertelt over z'n coronabesmetting en hoe hij de Ronde van Vlaanderen beleefde. Hij had het er toch wel moeilijk mee, vooral omdat hij in de vorm van z'n leven was.

Wout van Aert bereidt zich momenteel voor op de Tour en start vandaag in het Criterium du Dauphiné. Inmiddels heeft hij het wel een beetje van zich afgezet, maar in april moest hij lijdzaam toezien hoe Mathieu van der Poel de Ronde van Vlaanderen won, terwijl hij thuis in isolatie met corona.

In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vertelt hij over die lastige week. Allereerst de besmetting zelf. Die kwam als een verrassing, want Van Aert was heel voorzichtig geweest.n

“Om bij het begin te beginnen: de hele week voelde ik mij supergoed. Ik had alle mogelijke voorzorgen genomen: altijd een masker gedragen, contacten beperkt, dat moet ik allemaal niet uitleggen. Omdat ik wist dat het beestje nog rondging, had ik na Milaan-Sanremo zelfs een privévlucht naar huis genomen om geen risico te lopen. Ik mag zeggen dat ik echt geïnvesteerd heb om niet geveld te worden.”

Maar toch werd Van Aert ziek. “In de nacht van woensdag op donderdag heb ik keelpijn gekregen, waar ik op zich al ambetant over was. Verre van ideaal voor de Ronde, natuurlijk, maar ik dacht nog helemaal niet aan corona. Omdat we met de ploeg samenkwamen om te verkennen, deed ik toch maar een zelftest. Ik had die al nonchalant weggelegd – ik hield er echt geen rekening mee – maar Sarah had het wel gezien. Positief. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Toch was het zo, wees ook de PCR-test uit. “Mijn eerste PCR-test was ook positief en gaf een lage Ct-waarde aan, wat wees op het begin van een besmetting. Het was duidelijk dat ik sowieso rust zou moeten nemen en de Ronde nooit kon halen. Dat voelde heel onwerkelijk. Het heeft tot de dag van de Ronde geduurd vooraleer ik het echt besefte.”

Wel gekeken, want er is niets anders dan De Ronde..

Op de heilige dag zelf zat Van Aert dus thuis. En hij moest bijna wel kijken op tv. “Je zou natuurlijk zeggen: Ik kijk niet. Maar ik zat in isolatie. En in Vlaanderen is er op de dag van de Ronde ook alleen maar de Ronde. Ik heb gekeken en dat heeft me geen deugd gedaan. Heel pijnlijk allemaal.”

Hij ging zitten mijmeren thuis voor de buis. “Met de benen die ik had… De explosiviteit op de klimmen ook. Ik had toch in de buurt van Pogacar en Van der Poel moeten zitten. Natuurlijk heeft het weinig zin om daar heel hard over na te denken, maar onbewust doe je dat. Het enige positieve aan die zondag was dat ik me toen al min of meer fit voelde. Ik ben snel nieuwe plannen beginnen te maken.”

Twee weken later werd Wout van Aert tweede in Parijs-Roubaix, om een week later ook op het podium te staan in Luik-Bastenaken-Luik (derde).

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Mathieu van der Poel trapt niet de waardes die hij voor ogen had: ‘Vorm is beetje een vraagteken na Giro’

In gesprek met Sporza vertelde hij na afloop over de tijdrit, die hij als...

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.