Waarom leerling Arnaud De Lie momenteel bepalender is dan leermeester Caleb Ewan

En opnieuw Arnaud De Lie van Lotto Soudal aan het feest. Zaterdag in de Heistste Pijl, nadat hij vorige week ook al de Marcel Kint Classic op zijn shirt mocht spelden. Of hoe leerling De Lie momenteel zijn leermeester Caleb Ewan overtroeft.

arnaud de lie

Het houdt niet op voor de neoprof uit Libramont. Maar liefst vijf keer al stak hij als eerste de handen in lucht. Een kranig baasje dat het klassieke sprintgeweld een stevige neus zet. Hij pakte meteen de hoofdprijs in zijn derde wedstrijd, eind januari. Daar voegde hij vervolgens De Grote Prijs Monseré, de Volta Limburg Classic, de Marcel Kint Classic en dus nu de Heistste Pijl aan toe.

Zelden dat een verse twintiger zo zijn stempel drukt als het op spurten aankomt. En hij redt het niet zomaar tegen 'Janneke en Mieke'. Mogen zich al in het rijtje geklopten zetten: Matthews, Nizzolo, Cavendish, Kristoff, Hofstetter, Vernon en Walscheid. Hij droogt ze netjes af en borstelt ze terug naar hun teambus. Zo veel branie voor zo weinig ervaring.

Wie hij ook en passant de baard afdoet: ploegmaat Caleb Ewan. Voorlopig nog niet in een rechtstreeks duel. Wel in UCI-punten in 2022. Ewan, normaal gezien een zekerheid in de zegeoogst van Lotto Soudal, blijft in 2022 voorlopig steken op een bijdrage van 336 punten. Dat is drie keer minder dan kroonprins De Lie, die al 1090 punten graaide.

In een jaar dat team Lotto Soudal moet vechten om te overleven in de World Tour, is dat erg opvallend. Ewan moest de Giro verlaten zonder ritoverwinning. Best apart: de vorige keer dat hem dat overkwam was … in 2016. Zes jaar geleden dus. Tussendoor scoorde hij in elke grote ronde waar hij startte, met uitzondering van de Tour 2021. Daar is wel een uitleg voor: hij smakte zwaar tegen de grond in de eerste massaspurt en gaf op.

En dus heeft Ewan nog flink wat werk in de komende Tour om zijn status aan te houden. Geen sinecure, met Jakobsen, Philpsen, Van Aert, Groenewegen, Pedersen en Bennett aan de start.