Toptalent Uijtdebroeks ontdekt 'nieuwe wereld' bij profs: 'Waarom zou je 2,5 gram paracatemol nemen in de finale? Dat doe je als je ziek bent'

Cian Uijtdebroeks is pas negentien jaar en rijdt zijn eerste jaar bij de profs, en heeft al meermaals laten zien bovengemiddeld veel talent te hebben. Al kijkt de Belg regelmatig zijn ogen uit in het profpeloton.

Uijtdebroeks

In gesprek met Bahamontes praatte hij onder meer over het gebruik van legale pijnstillers tijdens koers. Laat duidelijk zijn: volkomen toegestaan, maar van sommige middelen zijn de effecten op lange termijn nog niet bewezen.

"Iedereen doet daarmee wat hij wil, maar ik ben niet van plan mijn gezondheid op lange termijn te ondermijnen voor het leveren van prestaties op korte termijn", vertelt Uijtdebroeks. "Als ik geklopt word door een renner die 3 gram paracetamol heeft genomen in de finale, dan zal ik wel gefrustreerd zijn."

Uijtebroeks wil wel duidelijk maken dat er geen taboe heerst op het gebruik van pijnstillers. Een zwaarder product als Tramadol is inmiddels verboden, maar een simpele pijnstiller als paracetamol om de pijn te verzachten komt regelmatig voor. "Pas in de Saudi Tour hoorde ik daarover spreken", vertelt Uijtdebroeks, die afgelopen winter direct de overstap maakte van de junioren naar de profs. Hij sloeg de beloftecategorie daarmee over.

Hij mag dan prof zijn nu, maar de Vlaming benadrukt dat hij zijn eigen koers zal blijven varen. "Hoewel het perfect legaal is, ga ik het niet doen. Al verlies ik daardoor een koers, en al raadt iemand me aan het toch te proberen, dan zal ik aan het eigen plan vasthouden."

"Waarom zou je 2,5 gram paracatemol nemen in de finale? Dat doe je als je ziek bent, en dan nog niet in die hoeveelheid. Ik drink geen koffie, dus een gel met cafeïne heeft een enorme impact op mij. Zal ik de hoeveelheid cafeïne van twee kopjes koffie gebruiken in koers? Ja, zeker, dat scherpt mijn focus aan."

Maar ook daar waakt Uijtdebroeks ervoor om te veel ervan te nemen. "Twee kopjes, en geen vijftien. Ik zal nog eerder twintig rode bieten eten. Ik begrijp het wel, maar ik pas. Vergeet niet: tot voor kort reed ik bij de junioren op sandwiches met suiker en bananen."

Nieuws
  • Cor Vos