Interview | Johan Museeuw: 'Wat mij betreft mogen zowel Cavendish als Jakobsen naar de Tour de France'

Wat betreft Johan Museeuw zouden Fabio Jakobsen en Mark Cavendish beiden naar de Tour de France gaan. Al beseft de voormalige-wereldkampioen dat de kans klein is dat Patrick Lefevere dat doet.

Jakobsen
  • Mark Cavendish Mark Cavendish
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Voor onze Tour de France-special legden we drie kenners (Johan Museeuw, Jeroen Blijlevens & Jean-Paul van Poppel) voor of Fabio Jakobsen momenteel de beste sprinter ter wereld is. De Belg vertelt het eens te zijn met de stelling. "Veel zal afhangen van zijn conditie, maar ik ga ervan uit dat zijn vorm alleen maar beter wordt richting juli. Dat zal ongetwijfeld betekenen dat hij een paar ritten wint in de Tour en zich zal kronen tot beste sprinter."

"Hij heeft zich na zijn ongeluk naast sprinters als Ewan en Groenewegen geschaard en in mijn optiek zelfs een stukje daarboven. Jakobsen is een type sprinter dat heel veel wint. Ewan is ook een echte sprinter, maar die wint toch niet zo heel veel. Hetzelfde geldt voor Groenewegen. Het zal bij hem ook wel een mentale kwestie zijn."

Museeuw is ervan overtuigd dat de lead-out een groot gedeelte van het succes van de sprinter bepaalt. "Jakobsen heeft met Morkov natuurlijk een echte specialist om zich heen, zoals we ook in de Giro zagen met Cavendish. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de andere snelle mannen. Een knecht als Morkov is voor een sprinter goud waard. Geloof me."

En dan is er bij Quick-Step Alpha Vinyl nog de vraag: wordt Jakobsen wel geselecteerd voor de Tour de France of kiezen ze toch voor Cavendish? De Brit boekte 34 etappezeges in de Tour de France en staat daarmee op gelijke hoogte met Eddy Merckx. Daardoor hangt er een historisch haakje aan deelname van Cavendish.

"Wat mij betreft mogen zowel Cavendish als Jakobsen naar de Tour, maar die kans acht ik zeer klein Lefevere kennende. Maar het is waarschijnlijk de laatste keer dat Cavendish de Tour kan rijden en gezien het lonkende record van Merckx acht ik het niet helemaal uitgesloten."