HomeColumnsColumn | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World...

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Het is de laatste paar maanden al vaker de revue gepasseerd: we zijn de afgelopen jaren verwend met Nederlands wielertalent dat op het hoogste podium meedoet voor de prijzen. Dat was in de tijd waarin ik opgroeide wel anders. Toch waren er in die tijd steevast twee Nederlandse ploegen actief in de Tour de France: Rabobank en TVM.

Het gat dat TVM achterliet werd in de jaren erna gevuld door Vacansoleil en Skil-Shimano. Die eerste ploeg verdween en Skil-Shimano werd van een cultploegje met prachtige shirts de (over)georganiseerde wielermachine van Iwan Spekenbrink.

Op zich heel veel kudo’s voor wat Spekenbrink heeft neergezet, maar hoewel Team DSM sinds dit jaar wel weer onder Nederlandse vlag rijdt in plaats van de Duitse driekleur is het team in mijn beleving niet echt ‘een Nederlandse ploeg’.

Dat gevoel is er bij Jumbo-Visma wel, maar eigenlijk is dat een beetje raar. Het zou maar zo kunnen dat Jumbo-Visma de komende Tour namelijk met maar één Nederlander aan de start staat – Steven Kruijswijk is de meest realistische kandidaat maar zou ook nog buiten de boot kunnen vallen.

Op zich heb ik wel een kosmopolitische inslag en snap ik dat de wielerwereld internationaliseert – en dat dat ook goed is voor de wielersport. Maar als het om de mij zo geliefde wielersport gaat, snap ik alle mensen op Twitter met een Nederlands vlaggetje in bio opeens veel beter als ze ‘de hoge heruhh pakkuh ons ook alles af!!!1! roepen.

Ik wil in de Tour gewoon een ploeg waarbij zes van de acht Nederlandse renners zijn, verdomme! Hagelslag en pindakaas op de ontbijttafel. Beelden van druk kwakelende Hollandsche jongens die slechte moppen vertellen met aan beide hoeken van de tafel een Mexicaan en een Deen die er geen bal van begrijpen.

Ik wil Nederlandse etappezeges die worden geboekt in Nederlandse dienst, met Nederlandse knechten. Op de manier zoals dat nu gaat, zal dat niet meer gebeuren.

Een praktijkvoorbeeld uit de toekomst. Olav Kooij is nu pas twintig, maar sneller dan wij denken zal hij rijp zijn om Tourritten in de wacht te slepen.

Probleem: bij Jumbo-Visma willen ze in de Tour een klassement rijden én hebben ze groene alleskunner Wout van Aert tot in lengte van jaren vastliggen.

Conclusie: de dag dat Olav Kooij de Tour de France in de kleuren van Jumbo-Visma gaat rijden, is verder weg dan dat NOS-commentator Maarten Ducrot zich eens een dag níét verbaast over het in zijn ogen onbegrijpelijke koersverloop.

Oplossing (in mijn droomwereld..): KNWU-voorzitter Wouter Bos zorgt er via z’n netwerk voor dat KLM in ruil voor al die staatsteun onmiddellijk een nieuwe Nederlandse World Tour-wielerploeg gaat sponsoren.

Team KLM en Team Jumbo-Visma spreken af dat één team zich gaat richten op klassementen (liever nog op vrijbuiten in bergetappes, maar dat is weer een heel ander verhaal) en het andere team zich richt op sprints – Olav Kooij zal voor dat team gaan rijden.

Bos legt ook nog per decreet vast dat de selecties van beide ploegen voor grote rondes voor driekwart moet bestaan uit mensen met een Nederlands paspoort.

Helaas snap ik dat er een aantal praktische bezwaren aan deze oplossing kleven, maar zeg nou zelf, een kern van waarheid zit er toch wel in: er is in Nederland meer dan genoeg talent voor twee grote échte Nederlandse wielerploegen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft...