Toekomst Lotto Soudal ziet er ondanks degradatiestrijd rooskleurig uit, ploeg legt Maxim Van Gils langer vast

Hoewel Lotto Soudal - volgend jaar Lotto-Dstny - nog steeds op een degradatieplek staat, ziet de toekomst er voor de Belgische ploeg wél rooskleurig uit. Gisteren werd dat kracht bijgezet door wederom een zege van Arnaud De Lie en vandaag volgde het goede nieuws dat Maxim Van Gils zijn contract heeft verlengd.

Gils

Maxim Van Gils wordt in november 23 jaar, maar heeft ondertussen al mooie dingen laten zien. Hij klimt goed, maar heeft ook het vermogen om een sprintje uit zijn benen te schudden. Versloeg in de UAE Tour niet voor niets goede klimmers als Santiago Buitrago en Rui Costa. Weliswaar ietwat onder de radar, maar ook de 23ste plek in de Amstel Gold Race was meer dan goed.

Bovendien denkt Van Gils nog genoeg marge te hebben om door te groeien. "Ik denk dat ik nog behoorlijk wat groeimarge heb en dat ik nergens anders beter kan zitten dan hier om mijn potentieel te benutten. Ik wil mijn huidige sterke punten nog verder verbeteren om voor winst te rijden in lastige eendagswedstrijden en mijn grenzen op te zoeken in het kortere rondewerk."

Het goede nieuws komt na de zegetocht van Arnaud De Lie afgelopen weekend. De pas twintigjarige sprinter geldt als revelatie van het seizoen en mengt zich in zijn eerste profjaar al tussen de beste sprinters ter wereld. Kortom, De Lie geldt samen met Olav Kooij als dé toekomst van het mondiale sprintersgilde.

Afgelopen weekend was er zelfs nog meer positief nieuws te melden voor Lotto Soudal. Hoewel het geen direct effect had op de Belgische ploeg, maar Lennert Van Eetvelt won de prestigieuze beloftekoers Course de la Paix. Van Eetvelt werd eerder dit jaar al tweede in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en geldt als een van de grootste talenten in het beloftecircuit. Eerder dit jaar werd bekend dat hij volgend seizoen voor het huidige Lotto Soudal rijdt.

De Lie is de grote revelatie van het seizoen

Tel daarbij de aanwezigheid van Sylvain Moniquet (ligt nog niet vast voor volgend jaar), Florian Vermeersch en Brent Van Moer bij op en de ploeg hoeft zich over de toekomst geen zorgen te maken. Vorig jaar was de ploeg al twee keer dicht bij een monumentale zege in Milaan-Sanremo (Caleb Ewan) en Parijs-Roubaix (Florian Vermeersch), maar was de teneur nog vrij negatief.

Daar is dit jaar verandering ingekomen. Van de negentien overwinningen waren er 'slechts' twee op WorldTour-niveau, maar zegevieren op een iets lager niveau heeft in elk geval voor een positieve ommezwaai gezorgd. En voor punten in de strijd tegen degradatie, want dat gaat de voorbije weken de goede kant op. Zelfs na een tegenvallende voorjaarscampagne.

In de opleidingsploeg heeft de ploeg bovendien nog een aantal toptalenten rijden, die op termijn kunnen doorgroeien naar de hoofdmacht. Vooral van Willem Junior Lecerf en Alec Segaert wordt veel verwacht in de toekomst.