HomeAchtergrond'Nadal-discussie' gaat verder: 'Het is wrang: als wielrenner ben je een dopingzondaar,...

‘Nadal-discussie’ gaat verder: ‘Het is wrang: als wielrenner ben je een dopingzondaar, in een andere sport ben je een held die pijnen doorstaat’

Rafael Nadal speelde op Roland Garros met injecties in zijn voet en veel wielrenners vinden daar iets van.

Rafael Nadal speelde op Roland Garros met injectie tegen een chronische pijn in zijn linkervoet. Guillaume Martin en Thibaut Pinot lieten in L'Équipe weten dat een wielrenner daarvoor aan de hoogste boom was gehangen. Tegenover Het Nieuwsblad gaven ook Jasper Stuyven en Jens Keukeleire hun mening.

Stuyven weet dat het aanlokkelijk is te vergelijken, maar houdt zich enigszins op de vlakte. “Iedere sport heeft haar eigen regels. Bij ons is zo'n injectie niet toegelaten, bij hen wel. Dat zijn de regels van de sport. In vergelijking met wat bij ons mag, is het uiteraard niet correct. Maar je mag de sporten niet vergelijken.”

Mocht het toegestaan zijn in de wielersport, zouden heel wat wielrenners volgens Stuyven een injectie laten zetten. “Als de regels het toelaten, dan is er trouwens geen discussie. Volgens mij bevindt hij zich niet eens in de grijze zone. Dus is het dan niet aan ons om te zeggen dat hij het niet mag doen.”

“Of hij het wil doen, is iets wat hij zelf moet beslissen, in overleg met zijn medische staf. Want wat binnen onze context een dopingschandaal is, is binnen hun context toegestaan.”

Keukeleire noemt de kromme verhoudingen tussen verschillende sporten voer voor discussie. “Het is wrang: als wielrenner ben je een dopingzondaar als je het gebruikt, in een andere sport ben je een held die ongelooflijke pijnen doorstaat. Die discussie of je sporten mag vergelijken, loopt al jaren.”

In het voetbal ziet de Belg van EF Education-EasyPost hetzelfde. “Een voetballer die met een blessure zit daags voor de finale van een groot toernooi, zal met een inspuiting spelen. Wat zeggen de mensen? Dat is een harde, hij verbijt de pijn. Het wordt aanvaard, omdat het een technische sport is.”

Toch gaat Keukeleire daar niet volledig in mee, want dat sporten technisch zijn, wil niet zeggen dat je geen voordeel uit de injectie kunt halen. “Stel dat het een finale van vijf uur of langer was geweest, dan ga je mij niet wijsmaken dat hij geen voordeel had gehaald uit die inspuitingen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...