Toch Simon Yates in de Tour? Dat zou een extra rittenkaper zijn, die ook het klassement sterk kan beïnvloeden

Er duikt plots een interessante naam op, op de voorlopige deelnemerslijst van de Tour de France. Simon Yates, recent nog in actie in de Giro, heeft zin om naar La Grande Boucle te trekken… als zijn knie het houdt.

simon yates
  • Simon Yates Simon Yates

Terugblik naar nauwelijks twee weken geleden. Simon Yates reed een opvallende Giro. Hij trok naar Italië als één van topfavorieten en won meteen de tijdrit in Boedapest. Een valpartij bezorgde hem knieproblemen en de Brit moest na een dramatische beklimming van de Blockhaus zijn roze ambities opbergen.

Toch beet hij door en klopte hij nog een tweede keer als eerste aan de deur, in de bergit naar Torino. En toch was het weer terug naar af. De aanhoudende pijn in de kniestreek dwong hem toch tot een opgave, vijf dagen voor het einde.

Nu zet zijn ploeg Bike Exchange hem op de shortlist van de Tour. Brent Copeland, team manager, vertelt in VeloNews: “Als zijn knie hersteld is, dan zal Yates naar de Tour gaan, maar hij moet ervan overtuigd zijn dat het honderd procent is en op het moment heeft hij nog niet veel getraind, sinds hij uit de Giro stapte. Als hij gaat, zal het voor ritwinst zijn en niet voor het algemeen klassement, dus hij kan zichzelf altijd in vorm rijden naar het einde van de Tour toe.”

Geen eindklassement dus, maar dat neemt niet weg dat de oudste van de Yates brothers een interessante pion is die de troonpretendenten zenuwachtig kan maken. Een rittenkaper die vermoedelijk de Tour niet zal winnen, maar die het wel op een akkoordje kan gooien met ontsnapte klassementsrenners.