Interview | Trainer Koen Pelgrim over Fabio Jakobsen: 'Hoe hij zichzelf kan analyseren, ontstijgt het gemiddelde en is een van zijn grote kwaliteiten'

Hoewel de selecties nog gemaakt moeten worden en ploegmaat Mark Cavendish op zijn plek aast, lijkt Fabio Jakobsen zich te mogen opmaken voor zijn Tourdebuut. Trainer Koen Pelgrim analyseerde de Nederlandse sprinter voor de Tourspecial van Wieler Revue.

Jakobsen
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Bij Quick-Step Alpha Vinyl zag Pelgrim de voorbij jaren topsprinter na topsprinter voorbij trekken. Hij werkte onder anderen met Marcel Kittel, Fernando Gaviria en Sam Bennett, en ziet nu Jakobsen en Cavendish strijden om een plek in de Tourselectie. De Brit valt weliswaar niet onder zijn verantwoordelijkheid, maar Jakobsen wel. Waarin verschilt de Nederlander van de andere topsprinters waarmee de Nederlandse trainer werkte?

"Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Puur qua sprintvermogen was Kittel het grootste fenomeen, denk ik. Gaviria is weer meer allrounder. Wat wel zo is, is dat bij Fabio de beste kop erop zit. De manier hoe hij zichzelf kan analyseren, ontstijgt het gemiddelde."

"Je hebt mensen die kritisch naar zichzelf kijken, maar waaronder hun zelfvertrouwen lijdt. Fabio kijkt kritisch naar zichzelf, maar behoudt ook zijn zelfvertrouwen. Alle sprinters lijken stoer en sterk, maar ze kennen vaak twijfels. Fabio heeft een uitstekende combinatie van kritisch vermogen en zelfvertrouwen hebben. Daarin is hij volledig in balans en dat is écht een van zijn grootste kwaliteiten."

Pelgrim ziet nog steeds dezelfde nuchtere persoon in Jakobsen als van voor diens ongeluk. "Of hij op een bepaalde manier veranderd is? Fabio kan nog steeds boos zijn als hij een sprint verliest, maar ik kan verder moeilijk inschatten in hoeverre hij anders is geworden in het dagelijkse leven. Hij is ook nooit onredelijk boos geweest, want een ontgoocheling blijft nooit lang hangen bij Fabio."

Nieuws
  • Cor Vos