HomeAchtergrondLefevere schept duidelijkheid over Jakobsen in Tour en laakt Franse regie: 'Breng...

Lefevere schept duidelijkheid over Jakobsen in Tour en laakt Franse regie: ‘Breng ook eens anderen dan Fransen in beeld!’ 

Patrick Lefevere over z'n Tourselectie (hij heeft heel duidelijke woorden over Fabio Jakobsen) en het chauvinisme van de Franse regie bij wielerwedstrijden (ook daar is-ie heel duidelijk over...)

Vorige week moest Iljo Keisse er nog aan geloven in de altijd stof doen opwaaiende wekelijkse column van Patrick Lefevere in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Deze week moet de Franse regie in wielerwedstrijden eraan geloven.

De ploegmanager van QuickStep-Alpha Vinyl zat voor de buis tijdens de Dauphiné en ergerde zich groen en geel. k heb deze week elke dag de koers gevolgd en alleen Jumbo-renners en Franse coureurs gezien.”

“Dat is geen verwijt aan mijn ploeg, wel aan de Franse regie. Met aandrang: het is niet verkeerd om af en toe iemand in beeld te brengen die geen trui van de organisatie draagt of geen Frans paspoort heeft.”

Tourselectie

Verder gaat Lefevere vooral in op hij en z'n ploegleiders de Tourselectie samenstellen. Sinds jaar en dag is het de maandag na de Ronde van Zwitserland D-Day schrijft hij. In een vergadering – dit jaar via Zoom – worden de laatste knopen doorgehakt.

Iemand die zich geen zorgen hoeft te maken over zijn selectie – mits hem valpartijen en ziekte bespaard blijven – is Fabio Jakobsen. Lefevere schrijft:

“Dat we in de Tour gaan sprinten met Fabio Jakobsen is ook geen geheim. Al blijf ik tot vervelens toe met twee woorden spreken. Vorig jaar was Sam Bennett zogezegd ook een zekerheid, maar uiteindelijk ging Cavendish naar de Tour. Ik heb met hem gepraat in het laatste weekend van de Giro. Mark heeft daar gezegd: Ik ben prof, ik hou me klaar tot de laatste dag.”

Waarschijnlijk gaat Julian Alaphilippe ook mee. Volgens Lefevere maakt hij goede vorderingen op trainingskamp, maar hij maakt daarbij wel een voorbehoud ('Het is wat anders om te klimmen met Tim Declerq en Yves Lampaert dan tegen wereldtoppers'). Hij vult voorzichtig ook al de rest van de ploeg in.

“Tot nader order is Michael Morkov de beste ter wereld in die rol. Yves Lampaert en/of Florian Sénéchal hebben hun plaats in de trein. En omdat je als sprintersploeg de koers moet controleren, heb je ook een profiel zoals Tim Declercq of Josef Cerny nodig. Jammer genoeg is die laatste opnieuw ziek geworden in de Dauphiné.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...