HomeAchtergrondJonas Rickaert kampt met vernauwde liesslagader: 'De arts was pijnlijk eerlijk, want...

Jonas Rickaert kampt met vernauwde liesslagader: ‘De arts was pijnlijk eerlijk, want als het van hem afhing, zette ik mijn fiets beter aan de kant’

Terwijl Jonas Rickaert als sprintvoorbereider in volle voorbereiding had moeten zijn op de Tour de France, daar zit de Belg nu thuis met een vernauwde liesslagader. Een blessure die zelfs zijn loopbaan in gevaar brengt.

Binnenkort zal Rickaert onder het mes gaan om de knik in zijn liesslagader – hoewel links erger is, zit rechts hetzelfde probleem – te verhelpen. In gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt de lead-out van Tim Merlier bij Alpecin-Fenix wat er scheelt en hoe hij omgaat met de blessure.

“Vooral links is de doorbloeding verstoord, waardoor ik voortdurend een slapend gevoel in mijn been heb. Die bocht gaan ze eruit snijden en de twee goede delen opnieuw aanzetten. Wekenlang zochten we naar een zenuwprobleem. Pas anderhalve maand later bleek het mijn slagader te zijn.”

Toen de kwaal duidelijk werd, zorgde dat enkel voor meer frustratie. Ondanks dat hij eindelijk wist waarom hij dat slapende gevoel in zijn been had gehad in onder meer Parijs-Nice en Gent-Wevelgem. “De arts was pijnlijk eerlijk. Als het van hem afhing, zette ik mijn fiets maar beter aan de kant.”

Een operatie brengt de nodige risico's met zich mee. “Ik was te jong, te delicaat. Een paar dagen later volgde een tweede opinie in Gent. En weer: te jong, te delicaat. De arts wilde en kon het wel, maar toch liever niet. Ik ben thuisgekomen en wist niet wat te zeggen. Ik was in shock en ben beginnen googelen.”

Meestal niet het meest verstandige wat je kunt doen, maar Rickaert haalt er wel iets uit en komt telkens weer uit bij een specialist in Eindhoven, waar al menig wielrenner onder het mes ging met dezelfde kwaal. “Ze vroegen daar: 'Wat wil Jonas Rickaert na zijn operatie doen? Wil hij als toerist verder of stopt hij met koersen?' Mijn contract loopt tot eind 2025. Ik ben pas 28.”

Veel wielrenners gingen hem voor met dit probleem. En veel van hen gingen ook onder mes, ondanks de risico's die verbonden zijn aan een operatie aan een hoofdslagader. “Niet opereren is ook een optie, het doet verder geen pijn en is niet levensbedreigend. Maar mijn been doet het wel plots niet meer en die spieren staan voortdurend onder spanning.”

Kortom, de knik behouden is geen optie voor een profrenner. Dan ben je hooguit pelotonvulling en als het tempo de hoogte ingejaagd wordt, zal Rickaert een van de eersten zijn die moet lossen. “Iemand vertelde me dat het kon dat hij op vrijdag een koers won en er op zaterdag in ronde één van tussen werd gereden.”

“Zo wil ik niet rondrijden”, is Rickaert stellig. “Ik begrijp dat de operatie veel mensen afschrikt, maar het staat nu vast. 85 procent is er goed mee en ik moet vertrouwen hebben.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Sven Nys omringd door ‘Ollanders’ en dat bevalt: ‘Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en...

Primoz Roglic vertelt over moeizaam herstel en is hoopvol: ‘Waarom zou ik Tour niet meer kunnen winnen?’

Primoz Roglic zijn carrière is er één van vele pechmomenten, met zijn misgelopen Tourzege...