HomeAchtergrondDe mooiste passages uit ons winterinterview met Jonas Vingegaard: 'Het vaderschap heeft...

De mooiste passages uit ons winterinterview met Jonas Vingegaard: ‘Het vaderschap heeft mijn algehele blik op de wielersport doen veranderen’

Jonas Vingegaard won de laatste etappe van de Dauphiné en liet in Frankrijk zien klaar te zijn voor de Tour de France, waar hij samen met maatje Primoz Roglic de strijd wil aangaan met topfavoriet Tadej Pogacar. Wieler Revue sprak hem begin dit jaar. We zetten de mooiste passages uit dat vraaggesprek op een rijtje.

Denemarken

“Ik overweeg niet om te verhuizen. Ik hou van het leven in Denemarken en als wielrenner ben je sowieso al vaak op pad. Dan is het fijn dat je vervolgens thuiskomt in een plek waar je écht thuis bent. Omringd met vrienden en familie. Dat houdt me mentaal ook sterker.”

Ongezonde spanning

“Nee, ik had geen paniekaanvallen, maar het klopt inderdaad dat ik moeite had om te eten op bepaalde momenten. Niet bevorderlijk voor een wielrenner. Stap voor stap is het beter gegaan en inmiddels heb ik geleerd dat het niet erg is om zenuwen te voelen.”

“Ik ben altijd een nerveus persoon geweest. Vroeger op school ook. Al was dat wel op een andere manier dan als wielrenner. In mijn eerste profjaar deed ik het op trainingen zo goed dat ik vond dat ik resultaten moest behalen. Anders voelde het als falen voor me. Dat is een totaal verkeerde aanpak.”

“Het enige wat ik moest doen was mezelf zo goed mogelijk voorbereiden en van daaruit verder kijken. Daarover heb ik met een mental coach gepraat en die heeft er mede voor gezorgd dat ik er tegenwoordig mee kan omgaan.”

Vaderschap

“Ik heb meer haar op mijn borst gekregen. Een leven als vader is niet makkelijk. Je moet snel volwassen worden en dat helpt je op vele manieren verder. Ook als wielrenner. Voor mij is de wielersport niet meer het belangrijkste in het leven, want dat is mijn gezin. Het vaderschap heeft mijn algehele blik op de wielersport doen veranderen.”

Primoz Roglic

“Hij heeft me onwijs geholpen, ja. Ten eerste door gewoon te laten zien hoe hij werkt, maar ook omdat we zulke goede vrienden zijn geworden. Hij is een geweldig persoon en we hebben ook in het naseizoen contact gehouden. Om even te informeren hoe het gaat. Primož is iemand die goed weet hoe hij mij kalm moet krijgen. Ik zou niet weten hoe hij dat doet, maar dat komt denk ik puur door de persoon die hij is.”

Met maatje Roglic

Ricco & Contador

“De liefde was snel weer bekoeld, maar mijn eerste wielerheld was Riccardo Riccò. Verder vond ik Alberto Contador een mooie renner. In die jaren ben ik ook zelf begonnen dromen over winst van de Tour de France.”

Nederland

“Het enige waar ik van de Nederlandse cultuur niet aan heb kunnen wennen is appelstroop. Dat vind ik niet te eten, terwijl iedere Nederlander het op z’n brood doet… Al met al is dat het enige en daarom was de keuze makkelijk om afgelopen jaar mijn contract te verlengen. Ik zag geen enkele reden om te vertrekken.”

“Uiteraard heb ik het met de ploegleiding over mijn toekomst gehad. De ploeg wil dat ik vanaf 2022 een van de leiders word. Het klopt dat we veel kopmannen hebben, maar bij deze ploeg krijg je de kans als je goed genoeg bent.”

Tijdrijden

“Normaal ben je dan geen goede tijdrijder als je zestig kilogram weegt en ik moest echt overtuigd worden, maar ik kan mijn vermogen blijven leveren in een aerodynamische houding. Ik stretch veel en ben ook meer gaan trainen op mijn tijdrit. Dan word je vanzelf beter.”

“Tests in de windtunnel hebben uitgewezen dat er nog kleine verbeteringen mogelijk zijn, maar ik moet natuurlijk wel mijn vermogen blijven leveren. We gaan zien of die tests me nog beter maken. Wanneer ik tevreden ben in de Tour de France? Het belangrijkste doel is mezelf blijven ontwikkelen. Ik wil er geen resultaat op plakken, want op die manier wil ik niet meer denken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: Géén Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....