HomeAchtergrondThomas De Gendt krabbelt op maar slaat Tour de France over: 'Het...

Thomas De Gendt krabbelt op maar slaat Tour de France over: ‘Het gaat weer goed, al gaat het nog altijd met ups en downs’

Thomas De Gendt zal langer in het peloton te bewonderen zijn, maar de Belgische aanvaller heeft zich ondertussen wel van de longlist laten halen voor de Tour de France. De Gendt prefereert deelname aan de Vuelta a España.

De Gendt kende een zeer moeilijk 2021 waar hij naar eigen zeggen dicht tegen een burn-out aanzat. Op voorspraak van de psycholoog van de ploeg, Jens Van Lier, nam hij in de winter even volledig afstand van de fiets. Met resultaat, want De Gendt beoefent over het algemeen weer met plezier zijn sport en beloonde zichzelf met een ritzege in de Giro d'Italia.

Daardoor heeft De Gendt weer goesting om ook nog de komende jaren te blijven wielrennen. Het Laatste Nieuws meldt dat hij zijn contract bij Lotto Soudal met twee jaar heeft verlengd. “Het gaat weer goed en dat wakker automatisch de goesting aan. Al gaat het nog altijd met ups en downs. De ene dag is de andere niet. In de openingsetappe van de Ronde van Zwitserland was het weer afzien. Dan zit je daar en speelt de twijfel toch weer op.”

De Gendt plakt er toch nog twee jaar aan vast bij Lotto Soudal. “Ik doe dit nog graag. Het is een mooie wereld waarin ik leef. Koersen, stages en lange trainingen, in welk weer dan ook, vormen op zich nog geen last. De veelvuldige uithuizigheid weegt wel stilaan door bij mij en mijn gezin. Vooral Timo heeft het er almaar moeilijker mee. Maar dat pak ik er nog wel even bij.”

Indien mogelijk hoopt De Gendt nog ritten na te jagen zoals in de Giro, maar hij beseft dat zijn niveau minder is dan tot drie jaar terug. “Vroeger sloop ik op jaarbasis 25 keer mee in de vlucht, nu zit ik aan welgeteld vier waarvan ik er toch alvast één succesvol afrondde. Met koerswijsheid en ervaring lukt me dat af en toe nog. Maar heb ik de benen niet, dan knecht ik met plezier voor een kopman.”

Dat zal hij in elk geval niet doen in de Tour de France, want op eigen verzoek heeft De Gendt zich van de longlist laten halen. “Ik zit op dit moment aan 54 koersdagen en na die zware Giro is het gewoon niet zo verstandig om de Tour te rijden. Het gevoel dat ik er niet veel kan uitrichten zou me alleen maar met frustraties opzadelen. Dus vroeg ik om de Ronde van Spanje.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...