HomeAchtergrondInterview | Grischa Niermann: ‘Primož heeft qua ervaring een streepje voor, maar...

Interview | Grischa Niermann: ‘Primož heeft qua ervaring een streepje voor, maar Jonas en hij staan min of meer op dezelfde hoogte’

Grischa Niermann maakte als ploegleider van dichtbij mee hoe Team Jumbo-Visma het Critérium du Dauphiné domineerde. Hij noemt het een extra boost voor het vertrouwen, maar ook niet meer dan dat.

De Dauphiné werd een succesverhaal. In hoeverre zie je dat aankomen of kwam dat toch als een verrassing?

“We wisten dat we goed waren, maar je weet nooit hoe goed de concurrentie is natuurlijk. Maar we hebben de week gedomineerd en bijna alles gewonnen. Een mooie boost voor het vertrouwen, maar in de Tour de France zal veel meer concurrentie zijn.”

“Aan de andere kant hebben wij nog stappen te zetten en kunnen we nog verbeteren. Dan geeft het veel moraal als je nu al op dat niveau presteert. We zijn nu weer op trainingskamp in Tignes. We trainen iets anders dan voor de Dauphiné en daarbij is het fijn om een tweede prikkel op hoogte te krijgen.”

Misschien dat jullie niet op die manier denken, maar was Vingegaard nou beter dan Roglič op de laatste dag?

“Ik denk dat ze aan elkaar gewaagd waren en dat zal ook nodig zijn tegen Pogačar. Daarom willen wij met twee leiders naar de Tour, zodat we meerdere wapens hebben.”

In hoeverre staan ze écht op gelijke voet of heeft Roglič toch nog een streepje voor?

“Primož heeft al drie grote rondes gewonnen en wat dat betreft heeft hij qua ervaring een streepje voor, maar we gaan er met een open vizier in. Jonas zal net zoveel steun krijgen en ze starten dus min of meer op gelijke hoogte. We zullen in de eerste week wel zien hoe de verhoudingen zijn. Ons doel is om met twee gelijkwaardige kopmannen naar de Tour te trekken.”

Niermann

Jullie maakten in de winter al een deel van de selectie bekend, maar daarop zijn jullie teruggekomen. Door corona, maar is dat ook niet een beetje om bepaalde renners op scherp te zetten?

“Nee, vooral door corona. Dat speelt gewoon weer (Jumbo-Visma stapte vanwege corona uit de Ronde van Zwitserland, red.). We zijn tot de conclusie gekomen dat we met een bredere groep moeten voorbereiden op de Tour. Wat mij betreft heeft het niets te maken met jongens op scherp zetten.”

“We denken niet dat Steven Kruijswijk zo goed was zondag omdat hij zich moest bewijzen. We weten wat Steven kan en dit was gewoon heel erg goed, maar dat zat wel in de lijn der verwachting. Dat heeft er niets mee te maken dat zijn Tourplekje in gevaar zou zijn.”

Maar goed, het was wel zijn beste prestatie sinds 2020.

“Het was heel goed, maar hij heeft ook een goede voorbereiding gehad. Dat heeft er verder niets mee te maken dat we twee weken geleden hebben gezegd dat de selectie nog niet honderd procent vaststaat.”

Had hij deze prestatie even nodig? De dag ervoor ging hij er toch vrij snel af.

“Ja, maar daar zijn dingen gebeurd die jullie niet hebben gezien. Hij heeft min of meer in zijn eentje de Galibier voor zijn rekening genomen. Daar heeft hij ervoor gezorgd dat er geen gevaarlijke kopgroep wegreed. Dat was nodig, maar dat kost wel krachten die hij te kort komt in de finale. Misschien niet op de laatste klim, maar ook die dag zagen we al dat Steven gewoon heel goed is. We hebben altijd vertrouwen gehouden in de kwaliteiten van Steven.”

Een voorproefje voor de Tour?

Dan is er ook nog ene Wout van Aert. Met een beetje geluk had hij de eerste vijf etappes gewonnen. Hoe zwaar moeten we daaraan tillen?

“Het klopt dat het niet het grootste deelnemersveld was. Maar er waren zoveel ritten die dusdanig zwaar waren dat andere sprinters ook geen uitslag hadden gereden. Als je naar de profielen keek in de Dauphiné, moet je je afvragen wat sommige sprinters deden daar. Er waren gewoon geen kansen op massasprints. Wout zit op het juiste punt van zijn voorbereiding. Hij staat er gewoon altijd.”

Hij gaat voor groen. Wordt daar nu over gesproken in Tignes?

“Ja, zeker. Dat gaan we nog bespreken en we hebben daar duidelijke ideeën over. Het is heel ambitieus om voor groen en geel te gaan en daar zullen dus goede afspraken over gemaakt moeten worden. Dat wordt ook op papier gezet, ja. Zeker weten. Maar we spreken er vooral over met de renners. Iedereen kan zijn zegje doen. Als er dan een plan uitkomt, vraag je aan de renners of ze daar volledig aan toegewijd zijn. Nee, ik voel zeker geen behoefte om iets van die plannen te delen, haha.”

Laatste vraag: hoe gaan de komende twee weken eruitzien? Gaan jullie meteen door van Tignes naar Denemarken?

“Een aantal mannen gaat terug naar België om het BK te rijden. Een aantal jongens gaat wel meteen door. De jongens blijven in principe in Tignes tot een week voor de Tour.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....