'Skipoortjes' moeten gevaarlijke situaties in bochten en trottoirspringers voorkomen in Baloise Belgium Tour

Veiligheid in de koers is een hot item. De Baloise Belgium Tour introduceert met deze SafeTurn-poortjes een iets nieuws. Hieronder lees je hoe het werkt (ook bij wegversmaliingen).

baloise belgium tour

Wie gisteren en eergisteren naar Baloise Belgium Tour keek, zag ze misschien al staan in bochten en wegversmallingen: blauwe poortjes die lijken op de gevallen waar skiërs en snowboarders in wedstrijden tussendoor rijden (zie afbeelding bij dit artikel. Na de Boplan Race Barrier finishstraat is het de nieuwste innovatie op veiligheidsgebied.

Christophe Impens van de Baloise Belgium Tour legt uit: "Het is een reeks schuine vlaggen – naar analogie met de kippstangen uit het skiën – die in bochten of bij wegversmallingen gebruikt zal worden om aan te duiden waar niet gereden mag worden. Hiermee wordt het ‘trottoirspringen’ – gevaarlijk voor renners en toeschouwers – zo veel als mogelijk uitgesloten."

Op deze manier kunnen incidenten als dat van Yves Lampaert in Parijs-Roubaix, die daar door een onoplettende toeschouwer werd getorpedeerd, wellicht voorkomen worden.

"Dankzij de vorm van de SafeTurn zal er een veilige afstand tussen renners en publiek gegarandeerd zijn en zal het voor de renners toch mogelijk blijven om de bocht op een normale manier te nemen."

De SafeTurn is een alternatief voor hekken langs het parkoers. "Wij kunnen geen nadarafsluiting zetten langs de hele route. De SafeTurn zorgt ervoor dat de renners hun bochten verplicht veilig nemen", aldus Impens.

Achtergrond
  • Twitter Baloise Belgium Tour