HomePelotonpraatVergeten renner | Marc Wauters, de soldaat van het peloton die zijn...

Vergeten renner | Marc Wauters, de soldaat van het peloton die zijn droom leefde: in het geel door eigen woonplaats

Vandaag belichten we Marc Wauters. De soldaat stond altijd paraat voor zijn Rabo-ploeggenoten, maar op een goede dag was het voor hemzelf. Prachtige wielerhistorie!

Zestien jaar geleden zwaaide een bijzondere renner af. Marc Wauters, alias ‘De Soldaat’, ging na vijftien trouwe dienstjaren met welverdiend pensioen en mocht als veteraan gaan genieten van zijn oude dag.

Want trouw mag je de in 1969 geboren Vlaming wel noemen. Wauters was de ideale ploegmaat, nooit zeuren, nooit zaniken maar trouw alle bevelen van zijn superieuren opvolgend.

Het hyperambitieuze Rabobank lijfde hem in 1998 dan ook gauw in, want er moest in de daarop volgende jaren heel wat op kop gereden worden voor kopmannen als Michael Boogerd en Erik Dekker. Vooral de samenwerking met die laatste was uitstekend.

Wauters, die zelf zo traag als dikke stront was in een sprint, koesterde nooit persoonlijke ambities en was blij zich te kunnen leegrijden voor een snellere collega. Samen met Dekker wint hij de op dat moment hoog aangeschreven koppeltijdrit GP Eddy Merckx en vanwege zijn goede tijdrit zegeviert hij ook in kleinere rondjes als Luxemburg en Rheinland-Pfalz.

Wauters loopt niet over van zelfvertrouwen, maar bij Rabobank leert hij steeds meer voor zichzelf op te komen. Zo rijdt hij in het najaar van 1999 naar een mooie overwinning in de, toen nog prestigieuze, klassieker Parijs-Tours. Wauters reed voorop met de Italiaan Gianni Faresin, net als hij een uitgesproken niet-winnaar.

Faresin maakte in de finale een stuurfoutje en Wauters zette zijn motor aan. Wat de wanhopige Italiaan ook probeerde, hij geraakte niet meer tot aan het achterwiel van de ontketende Belg. Nooit had Wauters gedacht zo’n grote koers op zijn naam te schrijven. Toch bleek het niet het absolute hoogtepunt uit zijn carrière.

Dat kwam twee jaar later op dag twee van de Tour de France. Wauters had een degelijke proloog neergezet en kwam in de tweede etappe naar Antwerpen in een omvangrijke kopgroep terecht. Uiteraard was Dekker als Siamese tweeling ook weer van de partij.

Normaal gesproken werd altijd de kaart van de lepe Dekker gespeeld, maar nu waren de rollen omgedraaid. Vlak voor de rode vod riep Dekker de tactisch minder begaafde Wauters toe dat hij moest aanvallen. Wauters deed uiteraard wat hem gezegd werd en hij kreeg de onbekende Fransman Arnaud Pretot mee in zijn wiel.

Heel slim drong hij Pretot nog eenmaal de kop op, waarna de trage Wauters zo snel mogelijk naar de finish reed. Een sprint kan het amper genoemd worden maar het was genoeg voor de winst. Een ongekend succes voor Wauters die voor eigen publiek de dubbelslag binnenhaalde. Niet alleen de ritzege maar vanwege zijn goede proloog nam Wauters tevens de gele trui over van Christophe Moreau. Een dag later reed hij voor een uitzinnig publiek door zijn eigen woonplaats Lummen, in de gele trui.

Maar zoveel roem deed wat met de bescheiden Marc Wauters. Alle aandacht en stress zorgde ervoor dat Wauters niet zijn normale niveau haalde en hij moest de gele trui al na één dag weer inleveren. En eigenlijk was Wauters daar wel blij mee. Hij genoot namelijk het meeste van zijn job als hij als anonieme knecht zijn werk kon doen voor zijn kopman. Na zijn actieve loopbaan werd Wauters assistent-sportdirecteur Lotto-Soudal. Uiteraard als assistent. De Soldaat staat altijd paraat.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

🎥 Beelden van boven: heel peloton inclusief motards dominoot omver, renners in sloot in Franse koers

In de grote koersen zijn echt heel grote valpartijen ons tot nu toe gelukkig...