HomePelotonpraatVergeten renner | Marc Wauters, de soldaat van het peloton die zijn...

Vergeten renner | Marc Wauters, de soldaat van het peloton die zijn droom leefde: in het geel door eigen woonplaats

Vandaag belichten we Marc Wauters. De soldaat stond altijd paraat voor zijn Rabo-ploeggenoten, maar op een goede dag was het voor hemzelf. Prachtige wielerhistorie!

Zestien jaar geleden zwaaide een bijzondere renner af. Marc Wauters, alias ‘De Soldaat’, ging na vijftien trouwe dienstjaren met welverdiend pensioen en mocht als veteraan gaan genieten van zijn oude dag.

Want trouw mag je de in 1969 geboren Vlaming wel noemen. Wauters was de ideale ploegmaat, nooit zeuren, nooit zaniken maar trouw alle bevelen van zijn superieuren opvolgend.

Het hyperambitieuze Rabobank lijfde hem in 1998 dan ook gauw in, want er moest in de daarop volgende jaren heel wat op kop gereden worden voor kopmannen als Michael Boogerd en Erik Dekker. Vooral de samenwerking met die laatste was uitstekend.

Wauters, die zelf zo traag als dikke stront was in een sprint, koesterde nooit persoonlijke ambities en was blij zich te kunnen leegrijden voor een snellere collega. Samen met Dekker wint hij de op dat moment hoog aangeschreven koppeltijdrit GP Eddy Merckx en vanwege zijn goede tijdrit zegeviert hij ook in kleinere rondjes als Luxemburg en Rheinland-Pfalz.

Wauters loopt niet over van zelfvertrouwen, maar bij Rabobank leert hij steeds meer voor zichzelf op te komen. Zo rijdt hij in het najaar van 1999 naar een mooie overwinning in de, toen nog prestigieuze, klassieker Parijs-Tours. Wauters reed voorop met de Italiaan Gianni Faresin, net als hij een uitgesproken niet-winnaar.

Faresin maakte in de finale een stuurfoutje en Wauters zette zijn motor aan. Wat de wanhopige Italiaan ook probeerde, hij geraakte niet meer tot aan het achterwiel van de ontketende Belg. Nooit had Wauters gedacht zo’n grote koers op zijn naam te schrijven. Toch bleek het niet het absolute hoogtepunt uit zijn carrière.

Dat kwam twee jaar later op dag twee van de Tour de France. Wauters had een degelijke proloog neergezet en kwam in de tweede etappe naar Antwerpen in een omvangrijke kopgroep terecht. Uiteraard was Dekker als Siamese tweeling ook weer van de partij.

Normaal gesproken werd altijd de kaart van de lepe Dekker gespeeld, maar nu waren de rollen omgedraaid. Vlak voor de rode vod riep Dekker de tactisch minder begaafde Wauters toe dat hij moest aanvallen. Wauters deed uiteraard wat hem gezegd werd en hij kreeg de onbekende Fransman Arnaud Pretot mee in zijn wiel.

Heel slim drong hij Pretot nog eenmaal de kop op, waarna de trage Wauters zo snel mogelijk naar de finish reed. Een sprint kan het amper genoemd worden maar het was genoeg voor de winst. Een ongekend succes voor Wauters die voor eigen publiek de dubbelslag binnenhaalde. Niet alleen de ritzege maar vanwege zijn goede proloog nam Wauters tevens de gele trui over van Christophe Moreau. Een dag later reed hij voor een uitzinnig publiek door zijn eigen woonplaats Lummen, in de gele trui.

Maar zoveel roem deed wat met de bescheiden Marc Wauters. Alle aandacht en stress zorgde ervoor dat Wauters niet zijn normale niveau haalde en hij moest de gele trui al na één dag weer inleveren. En eigenlijk was Wauters daar wel blij mee. Hij genoot namelijk het meeste van zijn job als hij als anonieme knecht zijn werk kon doen voor zijn kopman. Na zijn actieve loopbaan werd Wauters assistent-sportdirecteur Lotto-Soudal. Uiteraard als assistent. De Soldaat staat altijd paraat.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Column | Bij de aanval van Jumbo-Visma moest ik denken aan mijn tijden als Pro Cycling Manager-verslaafde

Tour de Franceje spelen. Het is een verwijt dat ik nu als actieve wielrenner...

Tour | Jasper Philipsen wint op social media wél (maar krijgt het ook te verduren van anderen)

Eigenlijk kon Jasper Philipsen het na afloop nog niet geloven; dat er iemand voor...

Column | Ineens zag ik het: als je Thomas Dekker te heet wast en niet strijkt, krijg je Henk Lubberding

Mijn jaarlijkse Tour de France-hoogtepunt is de dag dat Henk Lubberding aan tafel zit...