HomeAchtergrondInterview | Neilson Powless: 'Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik denk...

Interview | Neilson Powless: ‘Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik denk niet dat ik wielrenner was geweest zonder hem’

Het Amerikaanse wielrennen zit na een lastig decennium weer behoorlijk in de lift. Met mannen als Sepp Kuss, Brandon McNulty en Magnus Sheffield, maar zeer zeker ook door Neilson Powless, die vorig jaar Clasica San Sebastian won, vijfde eindigde op het WK en momenteel goed presteert in Zwitserland.

Voor de Wieler Revue Tourspecial vertelden Neilson Powless en Sepp Kuss over wielrennen in de Verenigde Staten. En uiteraard gaat het dan over Lance Armstrong. Verder kwamen ook hun geboortegrond (Powless kwam ter wereld op een militaire basis), de verschillen tussen de States en Europa en Team Jumbo-Visma ter sprake.

Jarenlang domineerden de Amerikanen de Tour de France. Met Lance Armstrong en Greg LeMond natuurlijk, maar ook met andere goede renners als Floyd Landis, Levi Leipheimer en Tyler Hamilton. Allen donderden ze van hun voetstuk toen de FBI zich besloot te mengen in hun dopingverhalen. Wat volgde was een lastig decennium voor het Amerikaanse wielrennen.

Powless, de eerste twee seizoenen van zijn loopbaan onderdeel van Team Jumbo-Visma, herinnert de val van Armstrong zich niet heel goed meer. “Ik weet nog wel dat mijn vader héél teleurgesteld was. Mijn vader had op hetzelfde moment kanker als Armstrong het had. Hij werd door Armstrong geïnspireerd om terug te komen en zelf weer te gaan sporten. Het was een deceptie toen hij hoorde dat Armstrong de boel had belazerd.”

Toch vraagt Powless zich af of het Amerikaanse wielrennen nu verder was geweest zonder Armstrong. “Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik heb mezelf de vraag weleens gesteld wat het Amerikaanse wielrennen had voorgesteld als Armstrong er niet was geweest. Ondanks dat hij valsspeelde, was het minder populair geweest dan het nu is. Ik denk niet dat ik zonder Armstrong wielrenner was geweest.”

“Het was een teleurstelling, maar ook een moment van ontwikkeling. Een wake-up-call dat iedereen menselijk is en dat je geen mens kunt verafgoden. Ik ben blij met het moment dat ik prof ben geworden. Ik was in staat te strijden op een gelijk speelveld. Het voelt alsof het een totaal andere sport is dan de sport waarover ik vijftien jaar geleden hoorde.”

Powless op het WK in Leuven

Sepp Kuss won vorig jaar een etappe in de Tour de France. De laatste Amerikaan die dat hem voordeed, was Tyler Farrar in 2011. “Voor Sepp vorig jaar een etappe won, stonden we tien jaar droog in de Tour de France. Het is moeilijk te zeggen of dat door Armstrong zijn bekentenis komt, maar als hij niet was teruggekeerd in 2009 en 2010, dan waren er nu waarschijnlijk twee of drie WorldTour-wedstrijden in ons land en nog meer profploegen.

“De grote sponsors die Armstrong meebracht, stapten eruit. Meer geld en investeringen zorgt voor meer teams en meer jong talent. Tegen dat talent kan ook de volgende generatie weer opkijken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Tour | Let op: favorieten starten al vroeg aan tijdrit (hier lees je de tijden)

Vanmiddag is het dan zover: de mooiste dag van het jaar voor alle wielerfans,...

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Parkoers Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere...

Meer zoals dit

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.