HomeNieuwsInterview | Neilson Powless: 'Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik denk...

Interview | Neilson Powless: ‘Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik denk niet dat ik wielrenner was geweest zonder hem’

Het Amerikaanse wielrennen zit na een lastig decennium weer behoorlijk in de lift. Met mannen als Sepp Kuss, Brandon McNulty en Magnus Sheffield, maar zeer zeker ook door Neilson Powless, die vorig jaar Clasica San Sebastian won, vijfde eindigde op het WK en momenteel goed presteert in Zwitserland.

Voor de Wieler Revue Tourspecial vertelden Neilson Powless en Sepp Kuss over wielrennen in de Verenigde Staten. En uiteraard gaat het dan over Lance Armstrong. Verder kwamen ook hun geboortegrond (Powless kwam ter wereld op een militaire basis), de verschillen tussen de States en Europa en Team Jumbo-Visma ter sprake.

Jarenlang domineerden de Amerikanen de Tour de France. Met Lance Armstrong en Greg LeMond natuurlijk, maar ook met andere goede renners als Floyd Landis, Levi Leipheimer en Tyler Hamilton. Allen donderden ze van hun voetstuk toen de FBI zich besloot te mengen in hun dopingverhalen. Wat volgde was een lastig decennium voor het Amerikaanse wielrennen.

Powless, de eerste twee seizoenen van zijn loopbaan onderdeel van Team Jumbo-Visma, herinnert de val van Armstrong zich niet heel goed meer. “Ik weet nog wel dat mijn vader héél teleurgesteld was. Mijn vader had op hetzelfde moment kanker als Armstrong het had. Hij werd door Armstrong geïnspireerd om terug te komen en zelf weer te gaan sporten. Het was een deceptie toen hij hoorde dat Armstrong de boel had belazerd.”

Toch vraagt Powless zich af of het Amerikaanse wielrennen nu verder was geweest zonder Armstrong. “Armstrong heeft vreselijke dingen gedaan, maar ik heb mezelf de vraag weleens gesteld wat het Amerikaanse wielrennen had voorgesteld als Armstrong er niet was geweest. Ondanks dat hij valsspeelde, was het minder populair geweest dan het nu is. Ik denk niet dat ik zonder Armstrong wielrenner was geweest.”

“Het was een teleurstelling, maar ook een moment van ontwikkeling. Een wake-up-call dat iedereen menselijk is en dat je geen mens kunt verafgoden. Ik ben blij met het moment dat ik prof ben geworden. Ik was in staat te strijden op een gelijk speelveld. Het voelt alsof het een totaal andere sport is dan de sport waarover ik vijftien jaar geleden hoorde.”

Powless op het WK in Leuven

Sepp Kuss won vorig jaar een etappe in de Tour de France. De laatste Amerikaan die dat hem voordeed, was Tyler Farrar in 2011. “Voor Sepp vorig jaar een etappe won, stonden we tien jaar droog in de Tour de France. Het is moeilijk te zeggen of dat door Armstrong zijn bekentenis komt, maar als hij niet was teruggekeerd in 2009 en 2010, dan waren er nu waarschijnlijk twee of drie WorldTour-wedstrijden in ons land en nog meer profploegen.

“De grote sponsors die Armstrong meebracht, stapten eruit. Meer geld en investeringen zorgt voor meer teams en meer jong talent. Tegen dat talent kan ook de volgende generatie weer opkijken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Michel Wuyts over parkoersbouwer Adrie van der Poel: ‘Hij kickt op wat gekissebis’

Er is de voorbije weken wel wat discussie geweest over het feit dat Adrie...

Vanthourenhout en Sweeck leggen zich niet zomaar neer bij brons: ‘Kunnen Mathieu doen panikeren’

Mathieu van der Poel en Wout van Aert staan straks als absolute topfavorieten aan...

Vader Adrie dankt Wout van Aert voor steun: ‘Ik zou eerder parkoers tegen ‘Matje’ maken’

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het feit dat...