José De Cauwer over Evenepoel: 'Hij wilde een constante in zijn lijn aanbrengen, maar die is er voorlopig niet'

Remco Evenepoel wilde zich in de Ronde van Zwitserland meten met de beste klassementsrenners ter wereld, maar hij heeft geen moment kunnen meespelen om de eindzege.

Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

José De Cauwer analyseert in gesprek met Radio 1 de Ronde van Zwitserland van Evenepoel. "Hij wilde na zijn geweldige Ronde van Noorwegen een constante in zijn lijn brengen, maar die is er voorlopig niet. Er is altijd ergens een dipje. Al is hij ook niet echt weggezakt in het klassement. Het zou me ook niet verbazen mocht hij vandaag in de top 3 van de tijdrit eindigen."

De Cauwer steekt ook zijn hand in eigen boezem, want de pers valt volgens hem ook iets te verwijten. "We zijn volledig verkeerd begonnen met die verhaal. Het was de omgekeerde wereld: na Lucien Van Impe wilden we zelf iemand creëren die de Tour de France zou winnen. Dan begin je al aan de top van de Eiffeltoren, terwijl je onderaan moet beginnen."

"Hijzelf, de staf en zijn trainer zoeken die constante. Het is net of hij zich voorbijholt, dan een dipje krijgt en dan toch weer verbetert", vervolgt De Cauwer zijn verhaal. "Het is zoeken, maar zijn telkens nieuwe twijfels en dat is jammer."

De Cauwer ging ook nog in op de prestaties van Geraint Thomas, die de grootste kanshebber lijkt om vanmiddag de Ronde van Zwitserland bij te schrijven op zijn erelijst. "Zijn eindzege in de Tour kostte hem enorm veel energie. Je moet zoveel toegevingen doen om op dat niveau te presteren en dan is er compensatiedrang."

Dat was te zien in de prestaties van de Welshmen. Hoewel hij nog regelmatig iets won, deed hij de laatste twee seizoen niet mee om de knikkers in grote rondes. "Het was ook voor hem moeilijk om de lijn weer te vinden, maar dit is de Thomas die we willen zien in de Tour. Of hij Pogacar kan kloppen? Wie is daar toe in staat? Hij heerst en verdeelt."