HomeAchtergrondTim Wellens verspeelt eindzege in België door onsportief Quick-Step Alpha Vinyl: 'In...

Tim Wellens verspeelt eindzege in België door onsportief Quick-Step Alpha Vinyl: ‘In mijn ogen was de duw van Lampaert erover’

Quick-Step Alpha Vinyl liet zich niet van zijn beste kant zien in de gouden kilometer.

Voor de slotrit, een vlakke rit die geheid in een sprint zou eindigen, stonden Mauro Schmid en Tim Wellens in dezelfde tijd. De Zwitser begon desondanks op de eerste plek. Toch was er een grote mogelijkheid om tijd te pakken op Schmid, want op zo'n zeven kilometer van het einde lag nog een gouden kilometer waar via drie sprints in totaal negen seconden waren te verdienen.

De eerste sprint werd gewonnen door Wellens, die zodoende in pole position kwam om de zege te pakken. Maar in de sprints die volgden, sprokkelde Schmid net genoeg seconden om de eindoverwinning veilig te stellen. Daarvoor kreeg hij de nodige hulp. En ook hulp die eigenlijk niet door de beugel kon.

Wellens werd namelijk opzichtig gehinderd door Lampaert, die Wellens expres in de weg ging rijden en daar ook zijn ellebogen bij gebruikte. Na afloop klonk Wellens niet eens heel boos, maar vooral teleurgesteld, zo vertelde hij voor de camera's van Sporza. “Ik ben strijdend ten onder gegaan. We hebben de hele dag gecontroleerd en ik zat ideaal in het begin van de gouden kilometer. In het wiel van Arnaud en zo kon ik drie seconden pakken. Toen dacht ik dat ik de Ronde van België zou gaan winnen.”

Maar toen kwam de aanvaring met Lampaert dus. “Tussen de eerste en tweede tussensprint is het alleen misgelopen. Ik had daar een kleine aanvaring met Lampaert. Die aanvaring kost me uiteindelijk de eindzege. We hebben er alles aan gedaan en hebben geen fouten gemaakt, maar het is nu eenmaal zo gelopen.”

Toch reageerde Wellens vrij rustig op het gedrag van zijn landgenoot. “Ik heb de beelden nog niet gezien. De duw van Lampaert kostte me zoals ik al zei de eindzege, maar ik kan er niets aan doen. In mijn ogen was het er inderdaad een beetje over, maar ook al diskwalificeren ze Lampaert, dan ga ik de eindzege toch niet meer pakken.”

Een klacht van zijn ploeg Lotto Soudal ziet hij dan ook niet echt zitten. “Het gaat me niet veel opleveren als ze Lampaert diskwalificeren. Het is een feit dat als ik wel kan sprinten dat ik de ronde win. Dat is een beetje hoe de koers is.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

De Speld hertekent touretappe met t-shirt: La Schans des Belles Filles

In samenwerking met het Nederlandse wielerkledingmerk La Machine presenteren ze namelijk een speciaal t-shirt...

Meer zoals dit

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...