Kristen Faulkner gaf topbaan op Wall Street op om profrenster te worden: 'Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York'

De Amerikaanse Kristen Faulkner staat aan de leiding in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen. En haar verhaal is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Faulkner

Tomas Van Den Spiegel, CEO van koersorganisator Flanders Classic, breekt een lans voor Faulkner, met wie hij soms contact heeft. Van Den Spiegel vertelde over de Amerikaanse in de Sporza-podcast De Tribune. "Kristen Faulkner is een wielrenster die tot een paar jaar terug nog niet fietste. Ze was venture capitalist op Wall Street, waar ze dus veel geld verdiende."

Eerder was al gebleken dat ze buitengewone fysieke talenten heeft. "Ze was een goede roeister in college, maar voor haar werk verhuisde ze naar New York. Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York."

Faulkner maakte in 2020 haar profdebuut en sinds dit jaar rijdt ze in de WorldTour namens Team BikeExchange-Jayco. Ze won al eens een etappe in de Ronde van Noorwegen, eindigde tiende in de Ronde van Vlaanderen en stond op het podium in de Ronde van Baskenland.

Van Den Spiegel: "Er is gebleken dat ze heel goed kan fietsen. Ze heeft haar baan opgegeven op Wall Street en is een fractie gaan verdienen van wat ze verdiende. Ze is in Ninove met een paar andere meisjes in een appartement gaan wonen en reed in 2021 plots top 10 in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem."

De koersbaas heeft weleens contact met Faulkner, zo vertelt hij. Vooral omdat Faulkner iemand is die zich hardmaakt voor de groei van vrouwenwielrennen. "Ze is heel erg in gender equality en ze heeft contact met me gezocht. Haar verhaal geeft ook aan dat het vrouwenwielrennen nog in de kinderschoenen staat. Dat je op die manier nog zo kunt doorgroeien, geeft aan dat we nog midden in een proces zitten met vrouwenwielrennen."

Het maakt Van Den Spiegel desondanks trots dat hij met Flanders Classics flink bijdraagt aan die ontwikkeling van het vrouwenwielrennen. "Waar ik trots op ben met Flanders Classic is dat we die knuppel in het hoenderhok hebben gegooid. En nu krijgen we ook een Tour de France voor vrouwen."

Vrouwen
  • Cor Vos