HomeAchtergrondKristen Faulkner gaf topbaan op Wall Street op om profrenster te worden:...

Kristen Faulkner gaf topbaan op Wall Street op om profrenster te worden: ‘Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York’

De Amerikaanse Kristen Faulkner staat aan de leiding in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen. En haar verhaal is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Tomas Van Den Spiegel, CEO van koersorganisator Flanders Classic, breekt een lans voor Faulkner, met wie hij soms contact heeft. Van Den Spiegel vertelde over de Amerikaanse in de Sporza-podcast De Tribune. “Kristen Faulkner is een wielrenster die tot een paar jaar terug nog niet fietste. Ze was venture capitalist op Wall Street, waar ze dus veel geld verdiende.”

Eerder was al gebleken dat ze buitengewone fysieke talenten heeft. “Ze was een goede roeister in college, maar voor haar werk verhuisde ze naar New York. Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York.”

Faulkner maakte in 2020 haar profdebuut en sinds dit jaar rijdt ze in de WorldTour namens Team BikeExchange-Jayco. Ze won al eens een etappe in de Ronde van Noorwegen, eindigde tiende in de Ronde van Vlaanderen en stond op het podium in de Ronde van Baskenland.

Van Den Spiegel: “Er is gebleken dat ze heel goed kan fietsen. Ze heeft haar baan opgegeven op Wall Street en is een fractie gaan verdienen van wat ze verdiende. Ze is in Ninove met een paar andere meisjes in een appartement gaan wonen en reed in 2021 plots top 10 in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.”

De koersbaas heeft weleens contact met Faulkner, zo vertelt hij. Vooral omdat Faulkner iemand is die zich hardmaakt voor de groei van vrouwenwielrennen. “Ze is heel erg in gender equality en ze heeft contact met me gezocht. Haar verhaal geeft ook aan dat het vrouwenwielrennen nog in de kinderschoenen staat. Dat je op die manier nog zo kunt doorgroeien, geeft aan dat we nog midden in een proces zitten met vrouwenwielrennen.”

Het maakt Van Den Spiegel desondanks trots dat hij met Flanders Classics flink bijdraagt aan die ontwikkeling van het vrouwenwielrennen. “Waar ik trots op ben met Flanders Classic is dat we die knuppel in het hoenderhok hebben gegooid. En nu krijgen we ook een Tour de France voor vrouwen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...