Interview | Fabio Jakobsen: 'Ik denk sowieso dat ieder mens iemand kan gebruiken waarbij hij zijn of haar issues kwijt kan'

Fabio Jakobsen toonde zich op de slotdag van de Ronde van België in goede vorm door naar de zege te sprinten, zonder dat hij enige hulp kreeg van zijn ploegmaten die voor de eindzege van ploegmaat Mauro Schmid reden.

Jakobsen
  • Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Die vorm moet ervoor zorgen dat Jakobsen bij zijn Tourdebuut tenminste één keer winnend over de streep komt. Het zou het eindpunt van de herrijzenis na zijn valpartij in de Ronde van Polen zijn. De val die van hem een volwassener persoon heeft gemaakt, vertelt hij in de Tourspecial van Wieler Revue.

"Ik mag van de artsen in het Radboud niet zeggen dat ik tien jaar ouder ben geworden, want dat is natuurlijk feitelijk niet waar. Maar je wordt wel tien jaar wijzer na zo’n nare ervaring. Om alles een plek te geven heb ik nauw samengewerkt met sportpsycholoog Michaël Verschaeve."

De hulp van de Belg stond aan de basis van de herrijzenis van de Nederlander. "Ik denk sowieso dat ieder mens iemand kan gebruiken waarbij hij zijn of haar issues kwijt kan. Iemand die zegt dat hij alles zelf kan, is juist de persoon die miszit. Mensen met meer levenservaring of personen die weten hoe je bepaalde problemen moet aanpakken, kunnen je altijd verder helpen. Ik heb veel steun en houvast gehad aan de hulp van Michaël."

Na zijn zege in België

Jakobsen komt met een voorbeeld. "Wat me het meest is bijgebleven, is dat je beheersbare en onbeheersbare dingen hebt in het leven. Als ik dingen wil veranderen, maak ik een lijst met punten. Daar streep ik de niet-beheersbare punten van weg en vervolgens focus ik me op datgene waarop ik wél invloed heb. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet."

Ook nu heb ik nog zeker één keer per maand contact met Michaël. Als ik ergens tegenaan loop, zal hij de eerste zijn die ik een bericht stuur. Voor mijn val had ik al contact met hem. Dan praatten we over hoe ik een finale moest aanpakken. Ineens werd de vraag: hoe ga je om met een trauma?"

"In de beginfase na mijn val was hij van groot belang voor de verwerking. Voor mijzelf, maar ook voor mijn familie. Later heeft hij me ook geleerd hoe ik met bepaalde zaken na Polen moest omgaan. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik alles op een rijtje kon krijgen."