Nathan Van Hooydonck verrassing in Jumbo-Visma-Tourselectie: 'Ik denk dat ik vorig jaar het vertrouwen van Primoz heb gewonnen'

Nathan Van Hooydonck mocht dan al in de voorselectie voor de Tour de France zitten, maar van de Belg werd niet direct verwacht dat hij de schifting binnen Team Jumbo-Visma zou overleven. Toch mag de hardrijder zich opmaken voor zijn Tourdebuut.

Hooydonck
  • Nathan Van Hooydonk Nathan Van Hooydonk

Daarmee wordt Van Hooydonck onder meer verkozen boven Robert Gesink, Rohan Dennis en de meer gelijkwaardige renner Mike Teunissen. Kortom, hij houdt renners achter zich die respectievelijk in de top 10 van de Tour de France hebben gereden, tweevoudig-wereldkampioen tijdrijden is en de gele trui in de Tour de France droeg.

Niet slecht voor een renner die pas twee grote rondes in zijn benen heeft. De 26-jarige Van Hooydonck reed in 2019 namens Team CCC de Vuelta a España, terwijl hij er vorig jaar bij was in de door ploegmaat Primoz Roglic gewonnen Spaanse ronde. Daar heeft hij laten zien dat de kopmannen kunnen vertrouwen op hem. Dat beeld wist hij in het voorjaar door te trekken door knap werk te leveren voor Wout van Aert en Christophe Laporte.

De Tour de France wordt een volgend hoogtepunt. "Het is een kinderdroom die uitkomt. Dit is een hele stap in mijn carrière", vertelt hij in gesprek met Sporza. "De plekjes in de selectie van Team Jumbo-Visma zijn volgens mij de duurste in het peloton. Ik denk dat ik vorig jaar het vertrouwen van Primoz heb gewonnen in de Ronde van Spanje en ook in Parijs-Nice heb ik bevestigd dat ik het kan."

Hoe gaat de rol van Van Hooydonck eruit zien tijdens de Tour de France? "De ploeg weet wat ze aan me heeft, dus ik heb het gevoel dat ik het verdiend heb. De eerste week is altijd heel hectisch en gevaarlijk. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat we daar als ploeg goed doorkomen. Verder zal ik ook altijd het vroege werk in de etappe voor mijn rekening nemen als dat nodig is."