Meesterknecht Steven Kruijswijk schikt zich volledig in rol: 'Ik hoop vooral in de tweede en derde week Primoz en Jonas zo goed mogelijk bij te staan'

Steven Kruijswijk werd in 2019 nog derde in de Tour de France, maar zal zich dit jaar volledig wegcijferen in dienst van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Kruijswijk
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Hoe hij dat hoopt te doen, liet hij onlangs zien in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné, waar Kruijswijk bergop grote indruk maakte in dienst van zijn kopmannen. Ondanks dat zijn plek in de Tourselectie eerder nog in het gedrang kwam, kon de ploegleiding na die prestatie simpelweg niet meer heen om de Brabander.

Kruijswijk mag zich opmaken voor zijn zevende Tour de France. Op de website van Team Jumbo-Visma laat hij zijn licht schijnen op de drie weken door eerst Denemarken en later België, Zwitserland en Frankrijk. "Ik kijk er ontzettend naar uit. Elke Tour-deelname is heel speciaal. Ik heb veel zin om met deze ploeg de Ronde van Frankrijk te rijden. Ik wil een grote bijdrage leveren aan de ambities van de ploeg om voor de gele en de groene trui te gaan."

De rol van Kruijswijk is helder tijdens de Tour de France. Hij moet vooral van waarde zijn in het hooggebergte. "Ik hoop dan vooral in de tweede en derde week mijn steentje bij te dragen. Dan gaat het echt bergop en zal ik Primoz en Jonas zo goed mogelijk proberen bijstaan."

Stiekem kijkt Kruijswijk al uit naar de rit naar Alpe d'Huez, waar hij in 2018 in het zicht van de haven werd teruggepakt. "Dat is echt een mythische berg. Ik heb er mooie en minder mooie herinneringen aan. Maar het is altijd een bijzonder moment als je een klim oprijdt waar zoveel mensen aan de kant staan. Zeker als je vooraan in de wedstrijd zit."