Verrassende Mollema verslaat Dumoulin op het NK tijdrijden

Bauke Mollema is de nieuwe nationaal kampioen tijdrijden. Hij was een ruime halve minuut sneller dan nummer twee Tom Dumoulin en nummer drie Daan Hoole.

Mollema
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

In Drenthe werd gestart in drie golven. In de tweede golf zaten met Daan Hoole en Jos van Emden twee van de schaduwfavorieten voor de zege. Van Emden zette een richttijd neer, maar hij werd al snel van de eerste plaats gereden door Hoole, die afgelopen week nog derde werd in de tijdrit van de Ronde van België.

Het wachten was echter op de grootste favorieten: Dumoulin, Langeveld, Mollema en ook Mick van Dijke. Toch enigszins verrassend was Mollema onderweg de snelste. Bij de twee tussenpunten was hij tien seconden sneller dan Dumoulin, die gefrustreerd van start ging omdat hij niet goed werd vastgehouden door de starter.

Hoole had 33 minuten en 36 seconden gedaan over de 29,6 kilometer lange tijdrit, maar zijn tijd werd van de tabellen geveegd door ploegmaat Mollema, die een ruime halve minuut sneller was. Mannen als Van Dijke, Langeveld en Reinders reden een redelijke tijdrit, maar kwamen bij lange tijd niet aan de tijd van Mollema.

Was het grote wachten op Dumoulin, maar ook de Limburger was niet sneller dan Mollema, die in de jongste Giro d'Italia nog vierde eindigde in de slottijdrit. Het is zijn eerste overwinning van het seizoen.