Van Avermaet over niet-selectie: 'Dit heb ik niet zien aankomen!'

Paris-Roubaix Elite 2022

Greg Van Avermaet is erg ontgoocheld dat hij door Vincent Lavenu niet is geselecteerd voor de Tour de France. De Franse ploeg AG2R Citroën zet vol in op het klassement van Ben O'Connor en volgens de ploegleiding klimt de Belg te zwak om hem mee te nemen naar de Tour.

"Ik heb geen voorteken gehad dat ik er niet bij zou zijn", zegt Van Avermaet. Het is niet leuk om te horen dat je niet bij de beste acht renners van de ploeg zit. Natuurlijk begrijp ik dat ik niet bij de eerste 3 renners zit, maar met mijn capaciteiten had ik zeker verwacht erbij te zijn. Ik heb een mooie geschiedenis in de Tour neergezet en gezien het profiel van de eerste 10 dagen had ik zeker mijn plaats gehad in de ploeg. Helaas dacht de ploegleiding daar anders over. Ze vinden dat ik niet goed genoeg bergop rijd, maar het is ook niet mijn taak om er bij de laatste col nog bij te zitten lijkt me. Ik had O'Connor zeker kunnen bijstaan. Ik heb in het verleden vaak genoeg laten zien dat ik capabel ben om de Tour uit te rijden. Helaas heeft de ploeg een andere mening en die moet ik accepteren."

"Ik ben er 8 jaar na elkaar bij geweest en dan is het moeilijk te aanvaarden om er nu naast te vallen. Ik zal een paar dagen nodig hebben om dit nieuws te verwerken en ik heb nog geen zin gehad om naar een alternatief programma te kijken. Ze hebben mij nooit beloofd dat ik de Tour zou rijden, maar ik wist ook niet dat ik tot de twijfelgevallen behoorde. Of ik gebroken ben? Dat is een heel groot woord. Ik heb het moeilijk gehad in de laatste twee bergritten van de Dauphine en blijkbaar heeft dat bij de ploeg het licht op rood gezet. Maar de Dauphine is de Tour niet. Ik heb vaker enorm afgezien in de Dauphine om er een paar weken later in de Tour wél te staan. Ook het feit dat vorig jaar niet mijn plezantste Tour was zal meegespeeld hebben in hun beslissing denk ik."

Tour de France
  • foto: cor vos