HomeAchtergrondSam Oomen over stoppen Tom Dumoulin: 'Er gebeurt vaak het tegenovergestelde van...

Sam Oomen over stoppen Tom Dumoulin: ‘Er gebeurt vaak het tegenovergestelde van wat je verwacht’

Het nieuws dat Tom Dumoulin aan het eind van het jaar gaat stoppen met wielrennen kwam niet als een verrassing. Al vertelt maatje Sam Oomen in de podcast Live Slow, Ride Fast dat er soms geen pijl te trekken is op de beslissingen van zijn ploegmaat. 

Oomen begint zijn verhaal met een anekdote uit de Giro d’Italia. De eerste etappe die Koen Bouwman won. “Dat was echt oorlog om mee te zitten, echt keihard. Ik probeerde ook echt mee te zitten. Ik was er niet ver vanaf, maar het was net niet. Op een vlakker gedeelte sprong Tom over naar Koen en nadien zei hij: ‘Terwijl ik écht niet mee wilde zitten.'”

Niet ver na de mislukte Giro d’Italia maakte Dumoulin bekend te gaan stoppen met wielrennen. “Als maat gun ik hem rust”, vertelt Oomen daarover. “Als wielerliefhebber, los van de vriendschap, zou je er zoveel gelukkiger van worden als je de glorieuze renner van 2017 en 2018 zo ziet strijden? Niet dat hij nu geen grote renner is, maar het is wel anders. Het kan een beetje pijnlijk worden en dat is het nu nog nooit echt geweest.”

Emmen – Netherlands – cycling – Tom Dumoulin (Netherlands / Team Jumbo-Visma) – Bauke Mollema (Netherlands / Team Trek – Segafredo) – Daan Hoole (Netherlands / Team Trek – Segafredo) pictured during Dutch National Championschips Time Trial elite men Indivual – Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022

Toch zag Oomen het niet echt aankomen dat Dumoulin zou stoppen. Simpelweg omdat er soms geen pijl op te trekken is bij de Limburger. “Er gebeurt vaak het tegenovergestelde van wat je verwacht. Toen wij (met Laurens ten Dam, red.) aan het trainen waren in de Ardennen tijdens Toms sabbatical, moest ik een deftige training doen. Jullie wilden me in de eerste anderhalf uur helemaal naar de kloten rijden. Tot handaflossingen aan toe.”

“Het was echt een leuke dag, maar toen kwamen we bij Karsten (Kroon, red.) en zei Tom: ‘Waarom heb ik dit nou gedaan, want ik ben nu zo moe?’ Dat was eind maart. Toen vroeg Laurens iets over een hoogtestage voor de Tour de France. Alleen bij de gedachte zakte hij van ellende door de grond.”

Nog geen drie maanden later reed hij de Ronde van Zwitserland en weer iets later pakte hij de zilveren medaille op de olympische tijdrit. “En volgens mij stond hij ook nog open voor de Vuelta. Leg het maar uit. Zo snel kan het keren. Maar ik denk dat er nu nog meer overheen is gekomen en ik zeg ook niet dat dat volgend jaar weer gaat gebeuren. Alleen het gaf voor mij wel aan dat je het bij Tom soms niet zo goed weet.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...