Sporza-spion zet vraagtekens bij Jumbo-Visma: 'Ik vind het een rare Tourselectie'

Paris-Roubaix Elite 2022

De Sporza-spion deelt regelmatig geheimen uit het peloton. Zo vertelt hij wie onder de radar blijven, maar in topvorm geraken. Hij zet zijn vraagtekens bij de Tourselecties van Team Jumbo-Visma en Lotto Soudal. 

"Jumbo-Visma beet het spits af en ik vind het een rare selectie bij de Nederlanders", schrijft de spion. "Als je hun Tourploeg naast die van de voorbije jaren legt, dan is er toch een wezenlijk verschil. Ik zie minder klimmers. Is dat dan een teken dat ze meer inzetten op Wout van Aert dan op de eindzege?"

Zeker de selectie van Nathan van Hooydonck verraste hem. Hij had toch eerder Robert Gesink of Rohan Dennis verwacht. "Al is Van Hooydonck supergoed bezig. Jumbo-Visma zal de boel niet controleren zoals ze de voorbije twee edities deden, met toen Pogacar die telkens met de eindzege aan de haal ging."

Over de selectie van Tiesj Benoot was hij wel te spreken. "Iemand zoals hij is natuurlijk polyvalent en kan ook lang meegaan in de bergen als hij op zijn best is. Dat heeft hij wel bewezen in Parijs-Nice."

Lotto Soudal

Ook de selectie van Lotto Soudal kan de Sporza-spion niet helemaal plaatsen. "De ploeg puilt uit van de vrijbuiters. Zetten ze dan meer in op ontsnappingen dan op sprints met Caleb Ewan? Het is ook opvallend dat hij geen typische lead-out meekrijgt. Jasper De Buyst en Roger Kluge zijn twee heel belangrijke pionnen die in deze Tour ontbreken in de sprinttrein van Ewan."

De Buyst is geblesseerd geweest. "Een reden voor de afwezigheid van Kluge ken ik niet, maar geloof me: Ewan zal hem enorm missen. Niet enkel in de sprints, maar ook in de bergen. Ik probeer het uit te leggen: Kluge is het schoolvoorbeeld van een renner die zich bergop als eerste aan de kant zet en daarna weet welke wattages hij kan en moet trappen om net binnen de tijdslimiet aan te komen met zijn sprinter."

Kluge is de chauffeur van de bus. Dat kan meerdere niet zo goed klimmende sprinters gaan nekken. "Kluge haalt dan renner voor renner in om dan zonder al te veel problemen post te vatten in de gruppetto. Ja, ik geef het toe: Kluge heeft ook mij al vaak ingehaald. Natuurlijk kan Ewan winnen zonder lead-out, maar ik blijf erbij: zonder sprinttrein zal het voor Ewan sowieso minder gemakkelijk zijn om een rit te winnen."

Achtergrond
  • Roubaix - France - cycling - Nathan Van Hooydonck (Belgium / Team Jumbo-Visma) pictured during Paris-Roubaix (1.UWT) a one day race from Compigne to Roubaix (257,2km) - Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022