BK | Tim Merlier zegeviert na heerlijk Belgisch kampioenschap

Belgian national championships Road elite men 2022

Tim Merlier is voor de tweede keer in zijn loopbaan Belgisch kampioen op de weg. Na een zeer enerverende koers bleef hij Jordi Meeus en ploegmaat Jasper Philipsen voor. 

Al vroeg in de wedstrijd werd de koers opengegooid. Ten eerste door een zeer sterke kopgroep en vervolgens door de wind in de Moeren. Daar raakte een grote groep achterop en werd het vlakke parkoers toch interessant. Met daarbij grote namen, want onder anderen Remco Evenepoel en Yves Lampaert hadden de slag gemist. Wie wel vooraan zaten, waren de drie topfavorieten: Arnaud De Lie, Tim Merlier en Jasper Philipsen. Die laatste twee kwamen onderweg echter nog ten val, maar daar hielden ze geen hele grote schade aan over.

Slag om slinger werd er nadien gedemarreerd, waardoor er nooit rust in de wedstrijd kwam. Tot op zo'n veertig kilometer van de meet toen er een groep met onder anderen Philipsen, Florian Vermeersch, Declercq, Serry, Vanmarcke, Stuyven en Dewulf voorop kwam. Zij reden een mooie voorsprong bijeen, maar Lotto Soudal wilde het nog op een sprint laten uitlopen en ging nog vol in de achtervolging.

Volledige hergroepering

Uiteindelijk kwam alles zelfs nog bij elkaar. Zelfs de groep Evenepoel, die op een gegeven moment op tweeënhalve minuut reed, kwam nog terug. Evenepoel besloot op zo'n acht kilometer van de meet eens vol door te trekken. In een streep reed hij naar de vooraan overgebleven Vanmarcke en Stuyven toe, even bleef hij in het wiel hangen en nogmaals trok hij eens vol door.

Op hangen en wurgen wisten Vanmarcke en Stuyven bij te blijven, maar daardoor was de samenwerking wel zoek. Zodoende draaide het toch uit op een sprint. En dat werd een zeer spannende sprint. Sport Vlaanderen-Baloise leidde Sasha Weemaes ideaal naar de laatste kilometer, maar met een krachtige sprint wist Merlier hem te overvleugen. Ook Jordi Meeus kwam nog sterk opzetten, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Nieuws
  • Middelkerke - Belgium - cycling - Merlier Tim (BEL) of Alpecin-Fenix victory pictured during the 2022 Belgian national championships cycling race for men elite with start and finish in Middelkerke (208,7km) on June 26, 2022 - Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022