Christoph Roodhooft op vraag of titel vertrekkende Merlier gemengde gevoels geeft: 'Moeilijke vraag'

Belgian national championships Road elite men 2022

Waar de hoofdrolspeler er zelfs enigszins omheen draait, daar was Alpecin-Fenix-ploegleider Christoph Roodhooft glashelder over de toekomst van zijn sprinter en de nieuwe Belgische kampioen Tim Merlier. Die ligt namelijk bij Quick Step-Alpha Vinyl.

Wederom was de vraag hoe Alpecin-Fenix de aanwezigheid van twee absolute topsprinters met hetzelfde doel zou managen. Zowel Philipsen als Merlier aasde tenslotte op de nationale driekleur. Uiteindelijk ging de zege naar Merlier en werd Philipsen, die naar de Tour de France gaat, derde. Het had bovendien nog een extra laag, want Merlier vertrekt aan het einde van het seizoen naar Quick-Step Alpha Vinyl en zal de kampioenstrui daarom slechts een halfjaar voor de ploeg van Roodhooft dragen.

Roodhooft na afloop voor de camera's van Sporza. "Merlier wint vandaag, maar hij rijdt volgend jaar voor Patrick Lefevere. Alleen hij pakt de titel vandaag wel voor Alpecin-Fenix." Overigens wilde Merlier de woorden van zijn baas na afloop niet bevestigen.

De vervolgvraag aan Roodhooft was of het voor gemengde gevoelens zorgde. Een lange stilte volgde. En vervolgens een antwoord waaruit je kunt afleiden dat hij in elk gevel liever met Philipsen had gewonnen. "Dat is een moeilijke vraag. Ik ben blij voor Tim en voor de ploeg. Als hij niet wint, dan wint Jordi Meeus en hebben we helemaal niets. Want als team hebben een fantastische koers gereden, op een professionele manier."

Tour de France

Het is een pluim voor de ploeg, want ondanks dat Philipsen en Merlier dezelfde doelen hadden de voorbije anderhalf jaar, is het nooit uit de hand gelopen onderling. Roodhooft: "Na Gent-Wevelgem hebben ze met ons gelachen, dat we van alles niet goed deden. En vandaag eindigen we eerste en derde. Er zal opnieuw wel iets niet goed zijn, zeker?"

Wat betreft de Tour de France is een duidelijke beslissing gemaakt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen Merlier een rit pakte voor Philipsen. Nu zal die laatste naar Kopenhagen afreizen als absolute kopman. "Je kunt maar acht renners meenemen en we gaan vol voor ritzeges met Jasper. Maar ik ben er zeker van dat we Tim nog vaak zullen zien dit najaar."

Nieuws
  • Middelkerke - Belgium - cycling - Jordi Meeus (Belgium / Team Bora - hansgrohe) - Merlier Tim (BEL) of Alpecin-Fenix - Jasper Philipsen (Belgium / Team Alpecin Fenix) pictured during the 2022 Belgian national championships cycling race for men elite with start and finish in Middelkerke (208,7km) on June 26, 2022 - Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022