Julian Alaphilippe mist Tour de France: 'Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig'

Luik-Bastenaken-Luik 2022

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France. Nochtans maakte hij een goede indruk bij zijn rentree op het Frans kampioenschap, maar hij is niet opgenomen in de selectie van Quick-Step Alpha Vinyl. 

Alaphilippe kwam hard ten val in Luik-Bastenaken-Luik en wist vanaf dan dat het een race tegen de klok zou zijn naar de Tour de France. "Ik ben teleurgesteld dat ik de Tour de France mis. Ik hou van deze wedstrijd, van mijn dagen in de gele trui de laatste drie seizoenen, mijn etappezeges en de vele andere bijzondere herinneringen met mijn ploeggenoten. Om een kans te missen om weer met de regenboogtrui in mijn thuisland te koersen, maakt me verdrietig."

Desondanks wist Alaphilippe dat het een moeilijke keuze zou zijn voor Quick-Step Alpha Vinyl of ze hem zouden meenemen. "Ik kan deze keuze volledig begrijpen, want ik wil ook niet starten als ik mijn beste niveau niet kan behalen. Ik wil mijn ploeggenoten het beste wensen. Ik weet dat ze er alles aan gaan doen om een geweldige Tour de France te rijden. Ik ga me nu focussen om weer terug te keren naar mijn beste vorm."

Tom Steels

Voor de ploegleiding was het ook niet makkelijk om hun kopman thuis te laten. "Julian heeft hard gewerkt om terug in vorm te komen na wat er is gebeurd in Luik, maar voor een renner als hij is het belangrijk om in absolute topvorm te zijn, zodat hij in staat is te strijden met de beste renners ter wereld."

Dat is Alaphilippe volgens de ploegleider dus nog niet. "Dat is waarom we hebben besloten om hem meer hersteltijd te geven, zodat hij honderd procent fit is voor het tweede deel van het seizoen."

Bij Quick-Step Alpha Vinyl hebben ze de volgende renners geselecteerd voor de Tour de France: Fabio Jakobsen, Michael Morkov, Kasper Asgreen, Mattia Cattaneo, Andrea Bagioli, Yves Lampaert, Tim Declercq en Mikkel Honoré.

Tour de France
  • Luik - Belgium - cycling - Alaphilippe Julian (FRA) of Quick-Step Alpha Vinyl Team pictured during 108th Lige-Bastogne-Lige (1.UWT) a one day race from Lige to Lige (257.2km) - Photo: Peter De Voecht/PN/Cor Vos © 2022